• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Ucierane ciasto z rabarbarem
26 maja 2017

ciasto ucierane z rabarbarem

Mój mąż potrafi zrobić jedno ciasto. Ba! Nawet zna przepis na pamięć :D I to ucierane ciasto z rabarbarem, które tu niżej widzicie, jest właśnie z jego przepisu. No… Może nie do końca, bo lekko go zmodyfikowałam, ale baza pozostała ta sama. Jak to sam M. stwierdził – smakuje jak jego ciasto po upgradzie (mogę to tak w ogóle po „polskiemu” napisać? :D). W każdym razie to bardzo proste ciasto, powinno wyjść każdemu. I jak zobaczycie w przepisie, zrobienie go w Tefal CC zajęło mi niecałe 2 minuty! Rabarbar możecie zastąpić w zasadzie dowolnymi owocami, też Wam wyjdzie.

Ucierane ciasto z rabarbarem

Składniki na formę 24 cm:
200 g miękkiego masła + odrobina do posmarowania formy
200 g cukru (1 szklanka)
4 jajka
250 g mąki pszennej (2 szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki mleka

Na wierzch ciasta:
300 g rabarbaru
płatki migdałowe
cukier

Przygotowanie w Tefal Couisine Companion:
1. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Masło z cukrem ucieramy w trybie manualnym za pomocą końcówki do ubijania przez 1 minutę na prędkości 7.
3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy na prędkości 5 przez 15-20 sekund, aż wszystko się połączy.
4. Masę przelewamy do foremki od spodu wyłożonej papierem do pieczenia, a po bokach wysmarowaną masłem.
5. Na wierzchu układamy rabarbar, posypujemy cukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
6. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach przez 45 minut (góra/dół).
7. Po wystygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem

Przygotowanie klasyczne:
1. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Masło z cukrem ucieramy do otrzymania jasnego, puszystego kremu.
3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksujemy, aż wszystko się połączy.
4. Masę przelewamy do foremki od spodu wyłożonej papierem do pieczenia, a po bokach wysmarowaną masłem.
5. Na wierzchu układamy rabarbar, posypujemy cukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
6. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach przez 45 minut (góra/dół).
7. Po wystygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem

Wpis powstał we współpracy z firmą Tefal

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
ciastorabarbarucieranewiosna
Share

Ciasta  / Ciasta ucierane  / Słodkości

Żaneta

You might also like

Wiosenne ciasto anielskie z kremem maślano-bezowym
13 kwietnia 2017
Babka muślinowa z 18 żółtek
11 kwietnia 2017
Tarta z lemon curd i kruchą bezą
23 marca 2017

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods