Mój mąż potrafi zrobić jedno ciasto. Ba! Nawet zna przepis na pamięć 😀 I to ucierane ciasto z rabarbarem, które tu niżej widzicie, jest właśnie z jego przepisu. No… Może nie do końca, bo lekko go zmodyfikowałam, ale baza pozostała ta sama. Jak to sam M. stwierdził – smakuje jak jego ciasto po upgradzie (mogę to tak w ogóle po „polskiemu” napisać? :D). W każdym razie to bardzo proste ciasto, powinno wyjść każdemu. I jak zobaczycie w przepisie, zrobienie go w Tefal CC zajęło mi niecałe 2 minuty! Rabarbar możecie zastąpić w zasadzie dowolnymi owocami, też Wam wyjdzie.
Ucierane ciasto z rabarbarem
Składniki na formę 24 cm:
200 g miękkiego masła + odrobina do posmarowania formy
200 g cukru (1 szklanka)
4 jajka
250 g mąki pszennej (2 szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki mleka
Na wierzch ciasta:
300 g rabarbaru
płatki migdałowe
cukier
Przygotowanie w Tefal Couisine Companion:
1. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Masło z cukrem ucieramy w trybie manualnym za pomocą końcówki do ubijania przez 1 minutę na prędkości 7.
3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy na prędkości 5 przez 15-20 sekund, aż wszystko się połączy.
4. Masę przelewamy do foremki od spodu wyłożonej papierem do pieczenia, a po bokach wysmarowaną masłem.
5. Na wierzchu układamy rabarbar, posypujemy cukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
6. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach przez 45 minut (góra/dół).
7. Po wystygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem
Przygotowanie klasyczne:
1. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Masło z cukrem ucieramy do otrzymania jasnego, puszystego kremu.
3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksujemy, aż wszystko się połączy.
4. Masę przelewamy do foremki od spodu wyłożonej papierem do pieczenia, a po bokach wysmarowaną masłem.
5. Na wierzchu układamy rabarbar, posypujemy cukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
6. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach przez 45 minut (góra/dół).
7. Po wystygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem
Wpis powstał we współpracy z firmą Tefal
Leave A Reply