• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Spaghetti z ricottą i pomidorami
15 kwietnia 2015

 Włoski obiad, czyli spaghetti z ricottą i pomidorami

              makaron z ricotta i pomidoramiUwielbiam kuchnię włoską, mogłabym żyć tylko na niej. Makarony, zupy, pizze, lody, desery – wszystko jest idealne, proste i wykwintne jednocześnie. W domu często robię taką prostą pastę z połączenia świeżych pomidorów, bazylii i serka ricotta. Przeglądając ostatnio zdjęcia na moim laptopie trafiłam na folder z Toskanii, gdzie ubiegłej jesieni wybraliśmy się z mężem. Tam również przyrządziłam to danie. Oczywiście w domu i z polskich produktów nigdy nie będzie smakować tak samo, jak jedzone wśród pól winogronowych, pod toskańskim słońcem i z cudownych włoskich pomidorów czy bazylii. Ale i tak udało mi się troszkę tego klimatu przemycić na talerzu.

To też idealne danie dla zabieganych: przyrządzicie je w 30 minut, a w zasadzie, to robi się samo :) Od razu uprzedzę: przepis nie jest dokładny, bo nie lubię przy takich daniach odmierzać wszystkiego co do grama czy łyżeczki. Zresztą każdy ma inny smak, jedni wolą słodszy sos, inni ostrzejszy. A podawanie ilości oliwy czy octu balsamicznego do sałaty to już dla mnie totalna abstrakcja i musicie zdać się tu na swój smak :)

toskania

A tak wyglądał ten sam obiad w Macinatico, Toskania

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów (w sezonie zastępujemy świeżymi, obranymi ze skóry)
  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • makaron, np. spaghetti (u mnie Barilla nr 1) lub inny długi (pappardele, fettucine, tagliatele)
  • ser ricotta

Dodatkowo:

  • pół opakowania sałaty, np. roszponki, mix sałat
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • cukier
  • octu balsamiczny

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i krótką chwilę smażymy na małym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy, aż się zredukuje, ok 20-30 minut.

2. Umytą sałatę skrapiamy oliwą z oliwek, odrobiną octu balsamicznego i 1 łyżeczką cukru. Mieszamy i odstawiamy.

3. Mniej więcej w połowie gotowania sosu nastawiamy garnek z posoloną wodą na makaron. Kiedy się zagotuje wrzucamy tyle makaronu, ile potrzebujemy (ja wrzucam zazwyczaj na 2 porcje, a sosu zostaje mi jeszcze na drugi dzień) i gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.

4. Do zredukowanego sosu dodajemy grubo posiekaną bazylię, sól i cukier do smaku. Można dodać też trochę ostrej papryczki pepperoni. Mieszamy trzymając na ogniu jeszcze ok. 30 sekund i ściągamy z kuchenki.

4. Makaron odcedzamy, nie płuczemy pod wodą, tylko od razu wykładamy na talerz. Polewamy sosem, na wierzchu dodajemy 1-2 łyżki serka ricotta (można więcej).

5. Podajemy z sałatą i różowym winem.

Uwaga! Włoski zwyczaj podawania makaronu polega na tym, że sos i makaron mieszamy przed podaniem w jednym garnku. Tu też możemy tak zrobić, jednak nie będzie się wtedy tak ładnie prezentował :)

 

A na deser jeszcze kilka zdjęć z winnicy, w której spaliśmy podczas naszej wycieczki.

toskania

makaron z ricotta i pomidorami

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
kuchnia włoskalatomakaronobiadpomidoryricottaspaghettiwege
Share

Na drugie  / Vege Factory

Żaneta

You might also like

Domowa pasta tahini
25 września 2017
Wegańska zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
30 sierpnia 2017
Wegański smalec z fasoli z gruszką
28 sierpnia 2017

Comment


Obiad w 30 minut - 13 przepisów (część 2)
9 October 2015 at 17:18
Reply

[…] Makaron z pomidorami i ricottą […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods