Czytacie pewnie tytuł tego wpisu i myślicie – niemożliwe. A jednak 😉 Pamiętam, jak wymyślałam ten przepis kilka lat temu, rozpisując składniki, licząc proporcje. Miałam na celu upieczenie najlepszych czekoladowych muffinów ever. Miały być wilgotne, puszyste, mocno czekoladowe i nieprzesadnie słodkie. I takie właśnie są! Dodatkowe plusy? Robi się je ekspresowo, a składniki są tak podstawowe, że zawsze mam je w kuchni. Przepis był dla mnie tak cenny, że nikomu go nie udostępniałam. Pomyślałam, że będzie idealny do mojej książki kulinarnej. Książka nie powstała, a mnóstwo osób prosiło o przepis po ich spróbowaniu, więc uległam 😀
Najlepsze muffiny czekoladowe
Składniki na 12 szt
Suche:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
80 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ew. 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Mokre:
100 g mleka
250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
2 duże jajka
100 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, góra/dół.
2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, najlepiej wysokimi do muffinów.
3. W osobnych miskach dobrze mieszamy suche i mokre składniki (mokre w większej).
4. Do mokrych dodajemy suche – to ważne, ponieważ w takiej kolejności dodawania łatwiej się połączą. Mieszamy do połączenia składników, nie za długo.
3. Pieczemy 25 minut. Studzimy i można jeść 🙂
Smacznego!
18 komentarzy
Pięknie się prezentują!
Zapisane! Ok, to ja w takim razie się przekonam czy takie dobre i jak nie zapomnę to dam znać! ❤️
Robię często muffiny także pewnie wkrótce wypróbuję Twój przepis 💓Pozdrawiam
Czekoladowe – zdecydowanie nasze ulubione. Wypróbuje czy rzeczywiście najlepsze 🙂
trzeba będzie wypróbować zwłaszcza, że ostatnio mam fazę na czekoladę 😀
Muffiny z pewnością pyszne ale zdjęcie poprostu boskie😍
przepiękne
coś dla mnie 🙂 kocham takie czekoladowe klimaty 🙂
Pyszne w swojej czekoladowości 🙂
wyszło mi raz tyle muffinów z tego przepisu, choć pewnie są ciut mniejsze 🙂
Całkiem możliwe, zwykle papilotki są mniejsze od tych muffinowych 🙂 ciesze się że smakowały ❤️
Są pyszne!!!! Zrobiłam ostatnio i znowu będę robić! Miałam inny przepis ale ten zdecydowanie wygrał! Mniam mniam!!!
Ja robię tylko te od kiedy opracowałam przepis 😉
Czy na pewno 200 g cukru ?
Na pewno 🙂
Można margaryne zamiast masla?
Można, ale nie będą tak samo dobrze smakować
Cześć, moje dzieci oceniają je na najlepsze z najlepszych. Dziękuję za przepis. Polecam i pozdrawiam.
dla mnie też są najlepsze! <3