Puszysta babka czekoladowa – zapraszam 🙂
To najpyszniejsza, najbardziej wilgotna i puszysta babka czekoladowa, jaką w życiu jadłam. Znacie to – ciasto tak puszyste, że dosłownie pochłaniacie cały kawałek na raz, nawet nie wiedząc kiedy? Ta babka jest właśnie taka. Kawałek czekoladowej chmurki 🙂 No dobra, ponosi mnie fantazja, ale nie wiem, do czego innego mam porównać to ciasto 🙂 Do tego przepis jest niezwykle prosty, a ciasto możecie upiec w dowolnej foremce, choć jako babka prezentuje się chyba najpiękniej. Gorąco polecam ten przepis, zwłaszcza, że jest całkowicie autorski 😉
Składniki (wszystkie w temp. pokojowej):
- 100 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
- 100 g mleka
- 200 g mąki
- 80 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiewamy do jednej miski.
Mleko łączymy z jogurtem.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, na gęsty, jasny krem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy, aż wszystko dokładnie się połączy.
Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki i mleko z jogurtem, za każdym razem mieszając łyżką tylko do połączenia składników.
Przekładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do babki i pieczemy ok 50 minut w 150 stopniach (termoobieg). Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Po wyciągnięciu czekamy ok. 5 minut i dopiero wtedy wyciągamy babkę z foremki. Studzimy na kratce.
Gotową babkę możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
26 komentarzy
Wow! Niesamowita babka! 🙂
Niesamowicie pyszna 🙂
Dziś próbuję zrobić to cudo 🙂 czy zmieści mi się w formie keksowej? Niestety nie posiadam jeszcze formy na babkę 😉
Zależy jak duża ta forma. Ciasto nie powinno zajmować więcej jak 3/4 foremki, jeśli coś zostanie, możesz zrobić kilka babeczek 🙂
Rzeczywiście bardzo aksamitna babka 🙂 wyszła pysznie! Miało być ciasto na niedzielę, a zniknęło przed końcem soboty 😉
Zawsze można zrobić drugą, haha 🙂
Ma taki piękny, głęboki kolor, i wygląda naprawdę cudownie 🙂 Zjadłabym 🙂
Kolor dzięki ogromnej ilości kakao. Mam jeszcze kawałek, wpadasz? 🙂
Witam, mam pytanie odnośnie kakao, czy użyłaś gorzkiego czy takiego słodkiego?
Pozdrawiam
Do ciast tylko gorzkie 🙂
Dziękuję za cuuudowny przepis 🙂 Długo szukałam ideału, aż wreszcie znalazła. Mięciutka, puszysta, wilgotna i mocno czekoladowa. Już na sam zapach podczas pieczenia ślinka cieknie 🙂
Super, że smakowało 🙂 To moje ulubione ciasto czekoladowe – jest idealne 🙂
Mam pytanie, jakiej średnicy jest potrzebna forma do tego ciasta, ja mam formę o średnicy 23 cm.
Moja ma 25. Formy do babek są bardzo podobne, raczej nie podaje się wymiarów, bo mają zbliżone średnice 🙂
Cześć, czy jak dodałam cukier puder do przesiewanych, suchych składników to nie wyjdzie mi już dalej babka? 🙁
Powinna wyjść, może troszkę inna, ale wyjdzie 🙂
Zaczęłam jednak wszystko jeszcze raz, bo chciałam, żeby wyszła wg przepisu. ? Co najlepiej zrobić z tymi suchymi składnikami? Może jakieś babeczki?
Jasne – dodaj jajko, olej, mleko lub maślankę albo jogurt. Tak żeby nie było za gęste i będzie git 🙂
Z przykrością informuję, że nigdy więcej nie upiekę tej babki. Zniknęła zaraz po upieczeniu i nie wiem gdzie, obwodu bioder nie będę mierzyć. Przepyszna, pulchna (jak teraz ja) i wilgotna. Po prostu cudo
Dobrze wiem o czym mówisz 😀
Witam ! Czy zamiast jogurtu może być słodka gęsta śmietana ( 36%) ? Pozdrawiam
Nie, może być np kwaśna śmietana 12%, ale nie słodka.
100 gram mleka czy 100 ml bo nie wiem jak to rozumieć
dokładnie tak jak jest w przepisie, czyli 100 g
Dzień dobry, a bez termoobiegu to w jakiej temperaturze piec? I czy też 50 min? Niestety mój stary piekarnik nie posiada tej funkcji..
bez termoobiegu (góra/dół) piekłabym w temp. o 20 stopni wyższej, tak samo długo. Pod koniec czasu pieczenia sprawdzałabym patyczkiem co i jak 🙂