Dekorowanie pierniczków na choinkę to już moja tradycja. Co roku najpierw wypiekam, a potem lukruję skrupulatnie lukrem królewskim. Dziś pokażę Wam, jak zrobić na piernikach koronkowy wzorek 🙂
Zacznę od tego, że każdy pierniczek jest piękny 🙂 Nieważne, jak przyozdobiony – na choince wszystkie wyglądają cudownie. Ja w tym roku troszkę podniosłam poprzeczkę, jeśli chodzi o dekorowanie pierniczków i postanowiłam poduczyć się z robienia lukrowej koronki. Jest to proces dość żmudny i długotrwały, ale dla osób z minimalnymi zdolnościami plastycznymi do zrobienia 🙂 Żeby było Wam łatwiej, nagrałam filmik, który jest do obejrzenia na moim kanale YouTube: Cupcake TV:
Parę słów komentarza do filmu:
- Przepis na pierniczki znajdziecie tu: klik!
- Lukier: na 1 białko ok. 1 szklanka przesianego cukru pudru. Piszę „około”, ponieważ dużo zależy i od białka, i od lukru. Masa ma być dość gęsta, jak biała pasta do zębów. Powinna „dać się prowadzić” z tylki. Zresztą widać to na filmie – lukier nie spływa z końcówki, tylko lekko się ciągnie.
- Lukier powinien być też na tyle gęsty, żeby linie i kuleczki się ze sobą nie zlewały, bo inaczej nici z efektu 🙂
- Pierniki są ciemne, więc dla lepszego efektu radzę dodać odrobinę białego barwnika – będzie ładniej wyglądać.
- Do wzoru z dużego koła i serduszka robimy większą kratkę, natomiast do skarpety, czy choinki mniejszą (będziemy potem te dziurki wypełniać, więc muszą być mniejsze).
- Może się Wam wydawać, że po kilku minutach lukier jest już suchy. Ja jednak radzę odstawić pierniki na kilka godzin, albo na noc, zanim coś z nimi zrobicie. Te koronkowe dekoracje są tak delikatne, że lepiej dać lukrowi porządnie zaschnąć, niż potem płakać nad połamaną kratką 🙂
- Ile trwa dekorowanie takiego pierniczka? Mi serce zajmuje ok. 15 minut 🙂
To tyle! Jeśli macie jakieś pytania – piszcie. Jeśli chcecie jakieś inne filmiki – też piszcie 🙂 Dajcie znać, kto się bierze za dekorowanie pierniczków w ten weekend. Serdecznie zapraszam Was do dzielenia się swoimi dziełami na moim Facebooku: klik!
11 komentarzy
Jeny! Jakie piękne te pierniczki! Ja mam bardzo mało cierpliwości i nie jestem najlepsza w takich precyzyjnych racach, ale jak patrzę na te Twoje dzieła to naprawdę jestem pełna podziwu i też mam ochotę napiec stertę pierniczków i je udekorować pomimo tego, że jest już po świętach 🙂
Spokojnie, zawsze jest jakaś okazja 😀 Zaraz Walentynki, Dzień Babci, Dziadka, Wielkanoc 😀
co to za urządzenie do ozdabiania pierniczków i gdzie można dostać ?
To tylki cukiernicze, dostępne w większości sklepów z akcesoriami cukierniczymi. Troszkę więcej o moim „zapleczu technicznym” napisałam w tym poście: https://cupcakefactory.pl/moje-akcesoria-cukiernicze/
Witam, pierniczki piękne:) chciałabym zapytać, jak i z czego zrobić lukier kolorowy? Posiadam barwniki w żelu firmy Williton, każdorazowo jednak po dodaniu barwnika po pierwsze lukier się rozrzedza, a po drugie pozostaje ” klejący”, nie zastyga w pełni tak, jak po czystym lukrze. Może inne barwniki lub gotowe…? Pozdrawiam.
Też używam Wiltona i nie zauważam, żeby zmieniał strukturę lukru. Faktycznie może się odrobinę rozrzedzić, ale dodaję wtedy odrobinę cukru pudru i jest ok. Może dajesz za dużo tego barwnika? Wszystkie ciasteczka, które mam na blogu były dekorowane Wiltonami.
Dziękuję za odpowiedź:) faktycznie może barwnika zbyt dużo; muszę popróbować z mniejszą ilością:)
Witam, cudne pierniczki 🙂 też od czasu do czasu zajmuję się pierniczkami, mimo że faktycznie jest to dość żmudne zajęcie, to sprawia przyjemność – a uśmiech na twarzy osoby obdarowanej takim pierniczkiem wynagradza wszystko 🙂
Mam takie pytanie – w jaki sposób osiągnąć tak precyzyjną i drobną linię? Bardzo proszę o wskazówkę co do akcesorii- czy może mi Pani coś polecić? (ew. link do sklepu – produktu) ?
Pozdrawiam
Basia
Korzystam z końcówek Wiltona, najczęściej z nr 1 i 2 – są najcieńsze. A precyzja to kwestia pewnej ręki 😉
Witam czy istnieje możliwość zamówienia u Pani takich pierniczków na choinkę? Pozdrawiam!?
niestety nie 🙂