Zapraszam na ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem
Wpisując się w ostatnio modny nurt jedzenia jabłek na złość Putinowi, postanowiłam przygotować ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem. Banalnie prosty przepis, nieskomplikowane składniki – pól godzinki i ciastka gotowe! Idealnie nadają się do podgryzania między posiłkami lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie dzięki zawartości jabłek. Smakują trochę jak batoniki owsiane 🙂
Tego rodzaju ciasteczka trzeba przechowywać w zamknięciu. Szczególnie polecam takie szklane pojemniki, które nie dość, że chronią ciastka przed wilgocią, to jeszcze pięknie wyglądają i stanowią śliczną ozdobę stołu czy kuchennej półeczki z łakociami. Ten konkretny słoik możecie nabyć w sklepie emako.pl (link do produktu: klik!). Prezentuje się naprawdę przepięknie. Szkło jest solidne, a nóżka dość gruba, dzięki czemu, mimo dość sporych rozmiarów, kielich jest bardzo stabilny. Od teraz mam kolejny pretekst, żeby piec więcej ciasteczek 🙂
Składniki na 3 blachy:
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- cynamon
Masło ucieramy z cukrem na jasny krem. Dodajemy jajko, dalej ucieramy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (jabłko obrane, starte na grubych oczkach tarki) i mieszamy łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką płaskie placki, dość daleko od siebie. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
WPIS ZAWIERA LOKOWANIE PRODUKTU!
Leave A Reply