Na początku powiem tak: kocham mój nowy obiektyw i statyw. W końcu mogę być bardziej pro 🙂 Wiem, że daleko mi jeszcze do guru fotografii kulinarnej, ale widzę poprawę i to się liczy! A teraz o babeczkach 🙂
Babeczki czekoladowo-pomarańczowe to coś dla lubiących bardziej wytrawne wypieki. Spora ilość kakao i gorzkiej czekolady nie zadowolą fanów ogromnej ilości słodkości w wypiekach. A dodatek chilli jest dla odważnych. Ja osobiście uwielbiam gorącą czekoladę z chilli, postanowiłam więc przemycić troszkę do kremu. Wyszło wykwintnie i elegancko 🙂
Składniki na 12 sztuk:
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru (ok. 115 g)
- 100 g mąki
- 25 g kakao
- 3 jajka
- 3-4 łyżki likieru cointreau lub soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowo-pomarańczowy z chilli:
- 300 ml śmietany 30%
- 200 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- chilli w proszku (inaczej pieprz cayenne)
Masło ucieramy dokładnie na jasny krem z cukrem. Żółtka dodajemy po kolei do kremu i dalej ucieramy. Potem dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, likier i kakao, wciąż ucierając. Ubijamy pianę z białek, dodajemy je do masy – delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką, żeby nie naruszyć struktury ubitych białek. Ciasto przekładamy do blaszki na babeczki, wyłożonej wcześniej papilotkami. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej. Śmietanę i pokruszoną czekoladę wkładamy do rondelka, grzejemy na małym ogniu często mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia na całą noc (można też wstawić na jakiś czas do zamrażarki i tak schłodzić). Do zimnej masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy i chilli (ilość w zależności od upodobań). Całość ubijamy mikserem, aż powstanie gęsty puszysty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
Smacznego!
14 komentarzy
Wspaniałe babeczki, kuszą 🙂
To prawda 🙂
Piękne zdjęcia 🙂
Dziękuję 🙂
Łał!Robiąwrażenie!Pycha!
[…] Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z chilli – Cupcake Factory […]
[…] Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z chilli – Cupcake Factory […]
Congratulations on winning the 3rd prize at the Chocolate Lovers Recipe contest. This dessert looks delicious & beautiful!
piękne zdjęcia i bardzo apetyczny przepis 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Wyglądaja jakby unosiły się w powietrzu! 🙂
Tak, to prawda 🙂
Witam,
Mam pytanie czy w kremie zamiast ekstraktu pomarańczowego można dać świeży sok pomarańczowy? Jeśli tak to czy w takiej samej ilości? Pozdrawiam
Obawiam się, że sok może być za słaby. Spróbuj dodać taką samą ilość soku i zobaczysz, jak będzie smakować 🙂