Jakiś czas temu postanowiłam zrobić kilka przydatnych do pieczenia składników, które łatwo przygotować w domu i które z całą pewnością będą lepsze, od tych sklepowych. Kiedyś już dodałam przepis na domowy cukier waniliowy, a teraz przedstawiam Wam domowy ekstrakt pomarańczowy. Niezwykle prosty w przygotowaniu, wystarcza na bardzo długo, bo jest wydajny, a jego smak i zapach jest dużo bardziej intensywny, niż zapach sztucznych sklepowych olejków.
- skórka z 1 pomarańczy (lub z połowy, jeśli jest bardzo duża)
- 100 ml czystej wódki
- 100 ml spirytusu
Skórka musi być bardzo dobrze wymyta i wyczyszczona. Trzeba też usunąć z niej białą część, tzw. albedo, gdyż jest ono gorzkie i zepsuje smak ekstraktu. Ja w tym celu namaczam skórki przez całą noc w zwykłej wodzie. na drugi dzień albedo odchodzi przy użyciu zwykłego noża stołowego, czasem nawet można je usuwać paznokciami. Tak przygotowane skórki kroimy w cienkie paski lub kostkę, wrzucamy do szklanej butelki lub słoiczka, zalewamy alkoholami i szczelnie zamykamy. Butelkę odstawiamy do ciemnego, suchego miejsca (ja trzymam po prostu w szafce). Ekstrakt jest gotowy po ok. 4 tygodniach – zobaczycie, jak zmienia kolor z jasnego żółtego na coraz bardziej pomarańczowy. Dobrze co parę dni wstrząsnąć butelką.
Comment
też przyrządzam taki ekstrakt w domu 😉