Dziś w menu zupa pomidorowo-dyniowa.Zapraszam!
Lubię eksperymentować w kuchni. Najczęściej te eksperymenty polegają na „czarowaniu” czegoś z niczego lub wymyślania potraw z tego, co akurat znajdzie się w lodówce. Czasem wychodzi coś przepysznego, a czasem… no cóż, czasem nie;) Tym razem dość mocno obawiałam się, czy danie, które wymyśliłam sobie w głowie, będzie w ogóle zjadliwe. Pomidory, dynia, ser kozi i orientalne przyprawy? Mogła wyjść petarda, a mogłam „oddać fartucha” 😀 Okazało się, że dynia świetnie łagodzi kwaśny smak pomidorów. Kmin i reszta przypraw sprawiają,że całość nie jest mdła. Sporą robotę robią tu dodatki: kremowy serek kozi, pietruszka i przede wszystkim prażone pestki dyni. Są taką „kropką nad i” i wprowadzają element chrupkości (jak to mawiają w Top Chefie :D). Spróbujcie, zupa jest prosta, zrobicie ją w jakieś 30 minut, a smakiemnaprawdę zachwyca!
Składniki:
– 2 puszki pomidorów
– ok. 250 g purée z dyni*
– 250 ml bulionu warzywnego
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
– 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– szczypta gałki muszkatołowej
– 1 łyżka cukru
– sól, pieprz
– 2-3 łyżki mleka
Do podania:
– kremowy ser kozi
– prażone pestki dyni
– natka pietruszki
*Purée przygotowuję każdej jesieni i przechowuję w słoikach. Jeśli nie macie zapasów, to wystarczy, że świeżą dynię pokroicie, upieczecie w piekarniku, obierzecie ze skórki i zblendujecie.
Przygotowanie:
1. Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę i kmin rzymski. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
2. Dodajemy pomidory oraz bulion i gotujemy przez ok. 20 minut (nie za mocno i często mieszając).
3. Po tym czasie dorzucamy imbir, gałkę, cukier i dyniowe purée. Gotujemy jeszcze przez jakieś 10 minut.
4. Zupę blendujemy na gładki krem. Dolewamy odrobinę mleka. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
5. Podajemy z prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i łyżką kremowego serka koziego.
Przygotowanie Tefal Companion:
1. Do misy wkładamy ostrze tnące, wrzucamy obraną, pokrojoną na 4 części cebulę i siekamy 8 sekund, prędkość 12.
2. Dodajemy masło i kmin rzymski, temperatura 130 stopni, prędkość 2 i smażymy, aż cebulka się ze złoci (kilka minut – trzeba pilnować).
3. Dodajemy pomidory oraz bulion i gotujemy prędkość 3 / temp. 100 / 20 minut.
3. Po tym czasie dorzucamy imbir, gałkę, cukier i dyniowe purée. Gotujemy jeszcze przez jakieś 10 minut.
4. Zupę blendujemy 15 sekund / turbo.
5. Podajemy z prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i łyżką kremowego serka koziego.
Leave A Reply