Jesień mamy w pełni. Właśnie trwa końcówka sezonu na pomidory i paprykę. To najlepszy moment, żeby zrobić leczo. Ja już od lat przygotowuję je w wersji wegetariańskiej, a właściwie to nawet wegańskiej. Uwierzcie mi – w niczym nie ustępuje temu z kiełbasą. Nawet mąż przyznał, że nic by w nim nie zmienił i wcina tę roślinną wersję 🙂 A jaki jest mój sekret? Mielona papryka. Dużo mielonej papryki. Oprócz zwykłej słodkiej (kupcie dobrej jakości, najlepiej węgierską) dodaję też ostrą wędzoną i suszone chili. Jeśli wolicie łagodniejsze smaki chili pomińcie, a zamiast ostrej, użyjcie słodkiej wędzonej. Takie leczo możecie z powodzeniem zawekować w słoikach lub zamrozić. Zimą taki słoik jesiennego leczo jest jak skarb 😉 To co, robicie? 😉
Aha, nie podaję gramatur warzyw – robię to wszystko lekko na oko, czasem dam więcej cukinii, czasem mniej. Ale zawsze jest duużo papryki i cebuli 😉
Wegetariańskie leczo
Składniki na 4-6 porcji:
6 dużych różnokolorowych papryk
3 duże cebule
1 średnia cukinia
400 g obranych i pozbawionych nasion pomidorów (można użyć takich z puszki)
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżka ostrej papryki wędzonej (lub słodkiej wędzonej)
1 chili suszone (można pominąć)
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy warzywa: cebulę obieramy i siekamy w piórka, z papryk wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w średniej wielkości paski. Cukinię kroimy w półplasterki, dość grube. Pomidory kroimy.
2. W garnku rozgrzewamy trochę oleju, wsypujemy obie papryki mielone i papryczkę chili i chwilę smażymy na małym ogniu – dosłownie kilka sekund. Uwaga, żeby się nie przypaliły, bo leczo będzie gorzkie.
3. Do garnka dorzucamy cebulę, smażymy kilka minut, aż się zeszkli.
4. Dodajemy pokrojone papryki oraz pomidory, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy, aż papryka będzie prawie miękka (ok 20-30 minut). Co jakiś czas mieszamy.
5. Na koniec wrzucamy pokrojoną cukinię i dalej gotujemy, do miękkości (ok. 10 minut).
6. Podajemy np. z pieczywem lub ziemniakami.
Leave A Reply