Zapraszam na pyszne i zdrowe wegańskie trufle z czekoladą, masłem orzechowym i bananami!
Dziś mam dla Was wegańskie trufle bananowe z czekoladą i masłem orzechowym. Wpis iście ekspresowy. Trufle powstały w jakieś pół godziny, kolejne pół na sesję i już 🙂 W międzyczasie zaczęło mnie dopadać jakieś choróbsko i z minuty na minutę atakuje coraz mocniej. Mam nadzieję, że uda mi się dokończyć posta 🙂
Trufle są ekspresowe w przygotowaniu, jeśli schłodzicie je w lodówce, to czas przygotowania wyniesie ok. 30 minut. Niech Was nie zmyli to, że są zdrowe i wegańskie – smakują super, są bardzo słodkie i rozpływają się w ustach 🙂
Składniki (ok. 12 sztuk):
- 1 bardzo dojrzały banan
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3 garście pełnoziarnistych płatków kukurydzianych (ok. 35 g)
- coś do obtoczenia, np. wiórki kokosowe, mielone migdały
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki mielimy w malakserze na drobno. Banana rozgniatamy an gładką masę i dodajemy pozostałe składniki (oprócz tych przeznaczonych do obtaczania). Masę wkładamy do lodówki lub zamrażarki, żeby stężała. Musi być twarda na tyle, żeby dało się ją formować w kulki.
Ze schłodzonej masy formujemy okrągłe trufelki, które następnie obtaczamy w dowolnej posypce. Ja użyłam mielonych migdałów i wiórków kokosowych. Wkładamy do mini papilotek i możemy serwować 🙂 Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
9 komentarzy
świetne trufle, chętnie bym skosztowała 🙂
Bardzo polecam 🙂
Wypróbowałam, są mistrzowskie! To już (dopiero) drugi przepis z Twojego bloga, który zrealizowałam i oba były super!
Super! W takim razie zachęcam do wypróbowania reszty 🙂 Co jeszcze robiłaś?
Brownie z malinami 🙂
Chyba ktoś tu lubi czekoladę tak bardzo jak ja 🙂
No nie powiem, nie powiem, lubi 🙂
Witam serdecznie, jak długo trufelki wytrzymają bez lodówki?
czy rozpuszczą się w trakcie 4h podróży?
z góry dziękuję za odpowiedź
Stały u mnie cały dzień na blacie i nic im nie były, więc na pewno się nie rozpuszczą. Będą tylko dość miękkie.