Walentynkowe ciasteczka – idealne na prezent dla bliskiej osoby, bo cóż lepiej odda uczucia, niż słodkie, waniliowe serce pokryte cukrem! Ciastka są kruche, lukier królewski mieni się na nich niczym brokat, aż szkoda jeść. Ale uprzedzam, że jak się zacznie, na jednym nie poprzestaniecie! Lukier można zastąpić czekoladą – będą równie pyszne!
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
- 225 g masła
- 225 g cukru pudru
- 1 jajko
- 450 g mąki
- kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
Lukier królewski:
- 2 białka
- 500 – 600 g cukru pudru
- czerwony barwnik spożywczy
Masło musi być w pokojowej temperaturze. Ucieramy je z cukrem na jasny krem, dodajemy lekko ubite jajko, wanilię i sól. Wszystko razem mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto na gładką masę.. Formujemy owalny placek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Po dwóch godzinach wyciągamy ciasto i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciastka (moja foremka miała ok. 10 cm długości). Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy serca. Ciastka kładziemy na blaszce i jeszcze raz wstawiamy do lodówki na 15 minut. Pieczemy ok. 15 minut w 180°C do lekkiego zarumienienia. Przed udekorowaniem lukrem ciastka muszą dobrze ostygnąć.
Polewa z lukru
Białka ubić do spienienia, dodawać stopniowo cukier puder i ucierać, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Do dekoracji ciastek potrzebne są dwie gęstości lukru – gęstszy do obrysowania konturu i rzadszy do wypełnienia kształtu. Lukier dzielimy na dwie części, jedną z nich barwimy na czerwono. Do dekoracji używamy szprycy z okrągłą końcówką.
Smacznego!
Leave A Reply