Ten tort rabarbarowy nie powstał ot tak sobie. Choć robiłam go już kilka razy, nigdy nie udało mi się go uwiecznić. A tym razem okazja była nie byle jaka – sesja do specjalnego wydania magazynu KOCIOŁ – kinderbal w stylu nocy świętojańskiej. Miało być lekko, w miarę dietetycznie i dla dzieci. Od razu pomyślałam, że zrobię tort rabarbarowy. Jest słodko-kwaśny, bardzo puszysty i delikatny. W niczym nie przypomina tłustych i mega słodkich tortów z cukierni. Jest po prostu idealny!
Wracając do nocy świętojańskiej – pomysłodawcą i główną szefową całego zamieszania jest Gosia z bloga Trawka Cytrynowa. Ja i cała reszta dziewczyn z Kotła pomogłyśmy jej tę wizję zrealizować. Pod przepisem znajdziecie trochę zakulisowych zdjęć, a całość możecie obejrzeć w specjalnym wydaniu Kotła, tutaj: KLIK! A tymczasem zapraszam na przepis 🙂
Czas przygotowania: 1½ godziny + czas studzenia biszkoptu
Liczba porcji: 8-12
Składniki na biszkopt 18 cm:
- 3 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
Krem śmietanowy:
- 400 g śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
½ słoiczka dżemu rabarbarowego
dekoracja, np. kwiaty jadalne
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC.
2. Mąki przesiewamy razem, białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając albo miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do okrągłej foremki o średnicy 18 cm, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
3. Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok. ½ metra i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
4. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem.
5. Zimny biszkopt odkrawamy od formy za pomocą noża i kroimy na 3 równe blaty. Dolny blat układamy na paterze, smarujemy warstwą dżemu, a następnie bitą śmietaną (dość grubo). Nakładamy drugi blat, czynności powtarzamy i wieńczymy górnym blatem. Tort wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
6. Po wyciągnięciu smarujemy boki tortu bitą śmietaną, tak, żeby tylko wyrównać masę wewnątrz z bokami, ma być widać blaty ciasta. Wierzch pokrywamy grubszą warstwą śmietany i dekorujemy w wybrany sposób.
Uwaga! Tort rabarbarowy przekładamy masą i podajemy tego samego dnia.
Smacznego!
6 komentarzy
ooooo… ale pysznie wygląda..
Piękności 😉
Dzięki 🙂
Cudny ten tort 🙂
Mi też się podoba 🙂
[…] wykonałam przy pomocy koleżanki blogerki, specjalistki od łakoci wszelakich, Żanety z bloga Cupcake Factory. Przyrządzenie tortu zawsze stanowi nie lada wyzwanie- zawsze chcemy żeby wyszedł idealnie a […]