Lato już blisko i choć na bazarach jeszcze królują warzywa, to dla fanów owocowych deserów też się coś znajdzie, a mianowicie rabarbar! Nie wiem jak wam, ale mi kojarzy się z dzieciństwem. Zerwane prosto z ogrodu łodygi maczane w cukrze – ten cudowny, słodko-kwaśny smak. Dziś mam dla Was przepis szybki, prosty i niewymagający – na crumble z rabarbarem. Crumble to nic innego, jak owoce zapieczone pod kruszonką. Najlepiej sprawdzą się kwaśne owoce, właśnie takie jak rabarbar. A podane w ozdobnych miseczkach na pewno zachwycą gości 🙂 Do crumble możecie dodać bitą śmietanę albo lody i koniecznie jedzcie na ciepło!
Składniki na 2 porcje crumble z rabarbarem:
350-400 g rabarbaru
6 łyżek cukru
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1. Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w dość grube kawałki. Podduszamy chwilę na patelni razem z cukrem i odrobiną wody (przy mocno kwaśnym rabarbarze można zwiększyć ilość cukru).
2. Składniki na kruszonkę rozgniatamy ze sobą, tworząc jednolitą masę. Najlepiej zrobić to rękoma.
3. Rabarbar przekładamy do żaroodpornych foremek, na wierzchu kruszymy masę na kruszonkę.
Pieczemy ok. 20 minut w 200ºC, aż wierzch będzie lekko brązowy. Podajemy na ciepło.
Leave A Reply