Bardzo lubię dodawać maślankę do ciast, babeczek i ogólnie do wypieków, bo dzięki niej wszystko jest bardziej puszyste, mięciutkie i delikatne. Zostało mi jej sporo po muffinach gruszkowych i czekoladowych, więc wykorzystałam ją do bardzo prostych placuszków. Robi się je 5 minut, smakują obłędnie ze wszystkim (polecam kombinację miodu gryczanego i śmietany jako dodatków – aż sama się zrobiłam głodna :D). W zdrowszej wersji możecie zamienić mąkę na orkiszową pełnoziarnistą – testowałam i jest super 🙂 Ja do ciasta nie daję cukru, więc można takie placki jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie.
Śniadaniowe placki z maślanki
Składniki:
250 g maślanki (1 szklanka)
2 jajka
150 g mąki pszennej (1 szklanka)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Zakładamy motylek. Do misy dodajemy jajka i maślankę – prędkość 5 przez 5 sekund.
2. Dodajemy pozostałe składniki. Prędkość 5 przez 10 sekund.
3. Masę wykładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoto każdą stronę.
4. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie klasyczne:
1. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy jajka i dobrze mieszamy za pomocą trzepaczki.
2. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy, aż ładnie się połączą.
3. Masę wykładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoto każdą stronę.
4. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.
2 komentarze
O własnie szukałem takiego przepisu! Koniecznie muszę spróbować.
Polecam 🙂