Oglądając niedawno stare odcinki programów z Nigellą Lawson, natknęłam się na sernik z masłem orzechowym. Nie przepadam za sernikami – dla mnie są za ciężkie i średnio smaczne, ale za to uwielbiam masło orzechowe, więc pomyślałam „czemu nie?”. Ciasto jest przepyszne – słodkie i mocno orzeszkowe, ale trzeba być fanem fistaszków, żeby zasmakowało. Zmniejszyłam lekko ilość cukry w stosunku do oryginalnego przepisu, bo moim zdaniem i tak jest wystarczająco słodki.
Składniki na spód:
- 200 g kruchych ciastek (ja użyłam owsianych)
- 50 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g solonych orzeszków ziemnych
Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera i miksujemy na jednolitą masę (orzeszki dobrze zmiksować wcześniej, a czekoladę połamać na jak najmniejsze kawałki). Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki, żeby stężało (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm).
Masa serowa:
- 500 g białego sera (użyłam gotowego sera do serników marki President)
- czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 100 g masła orzechowego (można dać więcej)
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wkładamy wszystko do jednej miski i na mieszamy mikserem na niskich obrotach, aż masa będzie jednolita. Następnie przekładamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem i pieczemy 50 minut w 170°C.
Polewa czekoladowa:
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 100 g mlecznej czekolady
- 30 g brązowego cukru
Polewę robimy, gdy sernik kończy się piec. Śmietanę podgrzać w rondelku (uważajcie, żeby nie przypalić), dodać drobno posiekaną czekoladę i cukier, mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Przelewamy na wierzch sernika i wkładamy na jeszcze 10 minut do piekarnika, żeby się ścięło.
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia i wyciągamy dopiero, kiedy będzie całkowicie zimny (warto wstawić na całą noc do lodówki i dopiero wtedy wyciągać).
Smacznego!
2 komentarze
Chyba ci umknęło 125 g kwaśnej gęstej śmietany w masie serowej 😉
dziękuję 🙂