Lubię łączyć zioła ze słodkościami. W ogrodzie mam swoje skrzyneczki z ziołami i często po nie sięgam. Bazylia i truskawki to jedno z moich ulubionych połączeń – świetnie do siebie pasują (wypróbowałam je już w tym przepisie na tartaletki KLIK!):) Bałam się trochę o to połączenie w serniku, ale wyszło bosko! Spróbujecie?
Sernik bazyliowo limonkowy z truskawkami
Składniki na blaszkę 20 cm
Spód:
160 g ciasteczek kruchych
50 g masła
Masa serowa:
750 g sera do serników (używam Piątnicy)
250 g mascarpone
200 g cukru drobnego
6 jajek
1 limonka
10 g bazylii
100 g creme fraiche lub śmietany
1/2 łyżeczki soli
Polewa:
100 g białej czekolady
50 g śmietany 30%
Do dekoracji: truskawki, limonka, jadalne kwiaty
Potrzebny sprzęt: forma 20 cm, malakser, mikser
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Ser musi być bardzo dobrej jakości
Polecam posmarować boki tortownicy masłem przed wlaniem masy serowej – piekłam z masłem i bez i zdecydowanie ładniej wychodzi z tłuszczem.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej
Przygotowanie:
- Ciasteczka wsypujemy do malaksera i miksujemy, aż się rozdrobnią.
- Masło rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy do niego ciastka i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i ugniatamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.
- Do sporej miski dodajemy ser, chwilę miksujemy, żeby nabrał jednolitej konsystencji.
- Z limonki najpierw ścieramy skórkę na drobnej tarce, a następnie wyciskamy sok. Bazylię siekamy
- Dodajemy pozostałe składniki do sera i na wolnych obrotach miksujemy jedynie do połączenia – zbyt mocno ubity sernik najpierw urośnie, a potem opadnie i nie będziemy mieli ładnego, prostego wierzchu.
- Formę z upieczonym spodem obkładamy dokładnie folią aluminiową, żeby nie przemokła w trakcie pieczenia. Wewnątrz boki smarujemy masłem i wlewamy masę serową.
- Do głębokiej formy lub blachy do piekarnika wstawiamy naszą foremkę z sernikiem i wlewamy tyle wody, żeby sięgała minimum do połowy tortownicy. Dzięki temu sernik będzie się równo piekł, nie będzie rosnąć i wyjdzie super wilgotny.
- Pieczemy w 160 stopniach przez 1,5 godziny. Sernik jest gotowy, kiedy cała góra jest ścięta, a przy potrząsaniu ładnie się trzęsie, ale widać, że nie jest już płynny.
- Zostawiamy najpierw na min. godzinę w zamkniętym piekarniku. Potem studzimy w temperaturze pokojowej, a na koniec wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy, studzimy i polewamy zimny sernik.
- Układamy dekoracje i można podawać 🙂
17 komentarzy
Uwielbiam połączenie bazylii z truskawkami. Twój sernik musi być przepyszny z takimi smakami 🙂
wygląda fantastycznie! 🙂 ja także uwielbiam łączyć owoce z ziołami, co często okazuje się strzałem w dziesiątkę.
Zapisuję przepis! 🙂
Połączenie bazylii z owocami brzmi bardzo intrygująco?świetny pomysł
Sernik bazyliowy jadłam raz w życiu, ale doskonale pamiętam jego smak! ???dziękuję za przypomnienie i inspiracje! Muszę upiec ?
Bardzo pyszne połączenie smaków!
Serniki kocham.
Wygląda cudnie, a truskawki i bazylia świetnie do siebie pasują 🙂
Ja też nie mogę się doczekać jak wszystko zacznie kwitnąć i rosnąć! ❤️ Owoce z własnego ogródka najlepiej smakują w cieście czy deserze ❤️
Przepis zapisany! Koniecznie muszę spróbować, legendy słyszałam o sernikach z dodatkiem bazylii, podobno przepyszny! ?
Już się nie mogę doczekać świeżych truskawek a wtedy wrócę tu :))
Żaneta jestem twoją fanką, ty inspirujesz mnie zawsze do lepszych fotografii. Twój sernik wygląda tak że od razu człowiek jest głodny.
Kochana, nawet nie wiesz jak cudownie czytać takie komentarze! Dziękuję! <3
Yummy, wpisuje na listę do wypróbowania!
Dzień dobry, o jaką śmietanę chodzi w przepisie? mam na myśli tę zamiast „creme fraiche”. Chodzi o śmietaną kwaśną/słodką? Ile %? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Przepis brzmi super i bardzo chciałabym wypróbować.
To jest osobny rodzaj śmietany, czasem dostępny w sklepach. Ja zamiennie uzywam śmietany 18% do zup ?
Bardzo dziękuję. Wiem, co to creme fraiche, ale niestety nie miałam pojęcia czym ją zastąpić. Na pewno wypróbuję i jeśli wyjdzie to dam znać 🙂
sernik idealny <3
Dzięki!