Znacie lemon curd, czyli pyszny krem na bazie żółtek, cytryn i masła? Powitajcie jego pysznego kolegę: rabarbarowy curd! Jest równie prosty do przyrządzenia, jak ten cytrynowy i równie pyszny. Świetnie się sprawdzi do deserów i tortów. Można go też zamrozić 😉 Przepis podpatrzyłam u Everyday Flavours.
Rabarbarowy curd
Składniki:
500 g rabarbaru
150 g cukru
6 żółtek
1 szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
40 g masła
Przygotowanie:
1. Rabarbar kroimy w kostkę (ja nie obieram), wrzucamy do garnka razem z 50 g cukru i gotujemy, mieszając, aż będzie miękki. Studzimy i miksujemy np. w blenderze.
2. Pozostały cukier, żółtka i sól umieszczamy w garnku i ucieramy na gęsty krem.
3. Całość podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż będzie ciepłe.
4. Dodajemy mus rabarbarowy i sok z cytryny. Dalej podgrzewamy i mieszamy, aż zgęstnieje.
5. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, aż się rozpuści.
6. Gotowy krem przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce lub zamrażamy.
Przygotowanie w Tefal Companion
1. Do misy włożyć mieszadło. Dodać rabarbar i 50 g cukru. Smażyć pr. 2/100 stopni/20 minut. Następnie zmiksować na pr. 12/ 10 sekund.Ostudzić. Misę umyć.
2. Do misy włożyć trzepaczkę. Dodać jajka, cukier i szczyptę soli. Ubijać pr. 6/1 minuta/100 stopni. Do masy dodać rabarbar oraz sok z cytryny i dalej mieszać prędkość 5/30 sekund/90 stopni. Dodać masło i mieszać, aż się roztopi prędkość 5/ 30 sekund. Ostudzić, przełożyć do słoików i używać np. do deserów.
Smacznego
Comment
Oooooch! Jakie to dooobre!!!!! Rabarbar nie leżał na darmo w zamrażarce tyle czasu😜dodałam od siebie skórkę z pomarańczy o sok z pomarańczy o cynamon . Mogłabym jeść łyżkami!!!!😉i chyba tak zrobię!:)