Dziś coś dla osób, które nie lubią kombinować – prosta babka piaskowa 🙂
Babka na stole wielkanocnym musi być i koniec kropka 🙂 Ta prosta babka piaskowa spodoba się wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Przepis jest nieskomplikowany, nie wymaga dziwacznych składników. W zasadzie każda pani domu jest w stanie ją zrobić w pół godziny albo i mniej. Plus oczywiście czas pieczenia. Z przepisu można również upiec kilka małych babeczek do koszyczków wielkanocnych.
Jeśli będziecie chcieli podkręcić smak tego prostego ciasta, można to zrobić jakimś ciekawym lukrem smakowym, np. pomarańczowym, cytrynowym czy kawowym.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 15 g proszku do pieczenia
- ½ łyżki ekstraktu np. pomarańczowego
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Następnie, wciąż ucierając, dodajemy najpierw jajka, a następnie porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ekstrakt. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki do babki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 15-20 minut i zwiększamy do 170°C. Pieczemy jeszcze 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczoną i przestudzoną babkę możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Przepis na babkę i zdjęcia pięknej sesji śniadania wielkanocnego znajdziecie również w najnowszym, czwartym numerze magazynu Kocioł: KLIK!
4 komentarze
Piękna babeczka 🙂
Dziękuję 🙂
Babka cudna a patera urzekła mnie na całego! Mogłabym poprosić o wskazówki gdzie można zakupić taką piękność? 🙂
Paterę pożyczyłam od koleżanki i z tego co wiem, nie ma jej już w sprzedaży.