W recenzji książki „Pora na lunch” obiecałam Wam przepis na pastę z fasoli z rozmarynem i oto jest 🙂 Pasta jest świetna do kanapek (polecam z pomidorkami ;)) i myślę, że będzie fajnym dodatkiem na grilla lub na piknik.
Pikantna pasta z fasoli z rozmarynem
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego chili
1 łodyżka rozmarynu
puszka białej fasoli
1 łyżka gęstej śmietany
1 szczypta soli
Przygotowanie:
1. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Dorzucamy posiekany czosnek, chili i listki rozmaryny. Chwilę smażymy.
2. Oliwę z przyprawami przelewamy do naczynia, w którym będziemy całość blendować. Dodajemy odcedzoną fasolę, śmietanę i szczyptę soli do smaku.
3. Całość blendujemy na gładką pastę.
4. Podajemy np. ze świeżym chlebem i pomidorkami.
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Do misy wlać oliwę, dodać chili, listki rozmarynu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmazyć prędkość 0/ 120 stopni/1 minuta
2. Do misy założyć ostrze do wyrabiania. Dodać odcedzoną z zalewy fasolę, odrobinę soli i śmietanę. Zmiksować prędkość 12/30 sekund. Podawać z pieczywem i np. świeżymi pomidorami.
Smacznego!
Leave A Reply