Muffiny z rabarbarem na bazie maślanki, z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Idealne połączenie smaków kwaśnego rabarbaru i słodkiej posypki z cukru i cynamonu. Jak to bywa w przypadku muffinów – przepis banalnie prosty, do zrobienia w 10 minut + pieczenie. Polecam na podwieczorek do kubka dobrej herbaty 🙂 A już wkrótce więcej rabarbarowych przepisów!
Składniki na 12 muffinek:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 55 g cukru białego
- 55 g cukru brązowego
- 180 g rabarbaru
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 200 g maślanki naturalnej
- cukier cynamonowy do posypania (można użyć zwykłego cukru zmieszanego z cynamonem)
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy resztę suchych składników i obrany, pokrojony w kostkę rabarbar. W drugiej misce mieszamy jajko, olej i maślankę. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy tylko do momentu, kiedy nie będzie widocznej suchej mąki. W cieście mają pozostać grudki. Przekładamy masę do do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Ciasta jest dużo, więc nakładamy do pełna – będziemy mieć większe babeczki 🙂 Pieczemy w 180º przez 25 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy blachę na ok. 5 minut, potem wykładamy muffiny na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
PS. Dzięki, Ewo, za pyszny rabarbar 🙂
Przepis dodaję do akcji:
3 komentarze
Uwielbiam takie muffiny! 🙂
Zapraszam do siebie 🙂
lubię! bardzo:)
Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do rabarbarowej akcji 🙂
na muffinki zawsze jest dobra pora:)
szczególnie teraz- gdy maj i rabarbar!:))
Pozdrawiam,
dziękuję Ci za udział w akcji:)