Miodownik z orzechami, inaczej zwany też orzechowcem z miodem 🙂 Obowiązkowe ciasto w wielu polskich domach nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, ale też innych okazji.
Miodownik z orzechami, to takie ciasto, które zna chyba każdy. W sieci krąży kilka jego wersji. Z masą budyniową, z bitą śmietaną, z kajmakiem lub zapiekanymi orzechami, z orzechami ziemnymi lub laskowymi. Ja przygotowałam miodownik taki, jaki piecze moja teściowa i to od niej właśnie mam przepis. Lekko go zmieniłam, a zamiast bitej śmietany z żelatyną (której nie używam w kuchni), jest wersja z mascarpone. Zapraszam 🙂
Liczba porcji: duża blaszka
Czas przygotowania: 2 dni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 125 g masła zimnego
- 60 g cukru pudru
- 150 g płynnego miodu
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 330 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 puszka mleka słodzonego, zagęszczonego, w puszce
- 200-250 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej przygotowujemy kajmak. Mleko w puszcze gotujemy przez 2 godziny w garnku z wodą. Puszka musi być w pozycji pionowej i całkiem zakryta przez wodę. Najlepiej gotować na małym ogniu i pod przykryciem. Po 2 godzinach wyłączamy gaz, odkrywamy garnek i zostawiamy tak puszkę do całkowitego ostygnięcia.
- Masło siekamy i rozcieramy z mąką za pomocą dłoni. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Dzielimy je na 2 równe części i każdą wałkujemy na wymiar formy do pieczenia (ja przykładam blaszkę do ciasta i tak sprawdzam).
- Każdy blat po kolei pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 200 stopni (góra dół). Odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.
- Orzechy chwilę prażymy na rozgrzanej patelni. Większe kawałki siekamy.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone na sztywny krem.
- Pierwszy blat układamy w blaszce (można ją wyłożyć papierem do pieczenia, ponieważ ciasto dość długo leżakuje w lodówce i krem może przesiąknąć zapachem). Wykładamy na niego krem mascarpone i przykrywamy drugim blatem.
- Wierzch ciasta smarujemy obficie kajmakiem – można śmiało zużyć całą puszkę – i posypujemy orzechami.
- Formę szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny. Miodowe blaty muszą nabrać wilgoci i zmięknąć – mi najlepiej smakuje po 2 dniach „leżakowania” 🙂
Smacznego!
5 komentarzy
[…] Miodownik z orzechami […]
Mam pytanie o znaczenie słów „duża blaszka” – taka 20x36cm będzie ok?
U mnie była ok 40×25, ale w takiej też wyjdzie.
Dziękuję 🙂 Popełnię to cudo na święta. Pozdrawiam!
Było pyszne, dzięki za przepis! 🙂