Znacie to uczucie, kiedy smarujecie ciepły, świeżo upieczony chleb pysznym, śmietankowym masłem? Chrupiąca skórka i rozpływające się w ustach masło – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Samodzielne pieczenie chleba już na stałe weszło nam w nawyk. Ale czy wiecie, że zrobienie domowego masła jest banalnie proste? Jedyne, czego trzeba, to dobrej jakości tłusta śmietanka, mikser i kilkanaście minut wolnego czasu. Ja proponuję Wam oprócz podstawowego przepisu kilka wersji smakowych, które świetnie sprawdzą się podczas wakacyjnego grillowania 🙂
Domowe masła smakowe
Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion
Schłodzoną śmietankę ubijamy na prędkości 9 przez kilka minut za pomocą motylka lub ostrza do wyrabiania, aż wytrąci się z niej tłuszcz, czyli właśnie masło oraz wodnista mieszanka – maślanka. Następnie całość przecedzamy przez drobne sito, a grudki tłuszczu formujemy w maślaną osełkę.
Przygotowanie tradycyjne:
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, aż wytrąci się z niej tłuszcz, czyli właśnie masło oraz wodnista mieszanka – maślanka. Trwa to kilka minut. Następnie całość przecedzamy przez drobne sito, a grudki tłuszczu formujemy w maślaną osełkę.
Jako dodatki proponuję:
– pieczony czosnek i sól
– skórka cytryny, natka pietruszki, papryczka chili
– lawenda i tymianek
– czarnuszka i kmin rzymski
4 komentarze
Genialny wpis! A zdjęcia? Bajka 🙂
Dziękuję :*
Świetne dodatki. Chętnie poeksperymentuję :-).
Polecam! 🙂 Pieczony czosnek rządzi!