Kolejna wege propozycja – makaron z czosnkiem niedźwiedzim
Na czosnek niedźwiedzi natknęłam się przypadkiem w warzywniaku zeszłej wiosny. Kupiłam i nie bardzo wiedziałam, co zrobić. Na ratunek przyszedł David Lebovitz – akurat w ramach subskrybcji jego strony przyszedł mi na maila przepis na makaron z czosnkiem niedźwiedzim. Przepis tak prosty, że największa ciamajda kuchenna sobie z nim poradzi 🙂 Wiem, że czosnek ciężko dostać, ale poszukajcie, może znajdziecie. A ja jesienią zasadzę go w swoim ogrodzie – będę miała każdej wiosny pod ręką 🙂
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- makaron spaghetti (ok. 200 g)
- pęczek czosnku niedźwiedziego (ok. 100 g)
- 2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz - opcjonalnie ostra papryczka
Przygotowanie:
- W garnku nastawiamy osoloną wodę na makaron.
- Czosnek płuczemy, a następnie siekamy niezbyt drobno.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, pod koniec dodając sól i pieprz, ewentualnie posiekaną drobno czerwoną ostrą papryczkę.
- Kiedy woda się zagotuje wsypujemy makaron i gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy.
- Makaron przekładamy na patelnię z czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło bez żadnych dodatków.
Smacznego!
Comment
[…] niedźwiedzi od razu przypomniało mi się piękne zdjęcie które widziałam kilka dni temu w Cupcake Factory, nie myśląc długo kupiłam jeden pęczek na próbę. W domu sięgnęłam do Żanety po przepis, […]