Choć sama za wiśniami nie przepadam, to zdarza mi się robić dżem wiśniowy. Nie jest bardzo słodki i świetnie sprawdza się w tortach. Mam dla Was przepis na taki dżem – niskosłodzony i bez dodatków żadnych zagęstników. Robiony metodą, którą znalazłam kiedyś bodajże w komentarzach na Moich Wypiekach. Polega ona na zasypaniu owoców cukrem, odstawieniu na kilka-kilkanaście godzin, zlaniu powstałego soku i smażenia. Dzięki temu pozbywamy się już przed smażeniem dużej części wody z owoców, przez co przygotowanie dżemu jest naprawdę szybkie. Ja sama w ten sposób robię co roku dżem truskawkowy, czy właśnie dżem wiśniowy. Z innymi owocami ta metoda też na pewno się sprawdzi. Ten dżem możecie też wzbogacić o przyprawy, np. wanilię.
Czas przygotowania: 3 godziny + noc na namaczanie wiśni
Liczba porcji: 2 małe słoiczki
Składniki:
1 kg wiśni
1½ szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Wiśnie bez pestek zasypujemy 1 szklanką cukru i odstawiamy na noc, żeby puściły sok.
2. Drugiego dnia odlewamy ¾ powstałego soku. Możemy go wykorzystać do zrobienia kompotu. Wiśnie z pozostałym sokiem przekładamy na patelnię, dodajemy pozostałe ½ szklanki cukru i smażymy, co jakiś czas mieszając i rozgniatając owoce, aż dżem zgęstnieje.
3. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków. Możemy jeść od razu lub zapasteryzować i przechowywać dłużej.
Leave A Reply