Nie będę się rozpisywać, bo też i nie ma o czym 🙂 Przed Wami podstawowy przepis na dżem truskawkowy, bez sztucznych zagęstników. Ja tym razem dodałam pektynę owocową, bo akurat miałam w domu, ale bez niej też wyjdzie. Trzeba będzie tylko dłużej smażyć 🙂 Jest też wersja przepisu dla posiadaczy Tefal Companion 🙂
Dżem truskawkowy
Składniki na 12 małych słoiczków:
2 kg truskawek
300 g cukru
sok z 1/2 cytryny
4 łyżeczki pektyny owocowej
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i smażymy na małym ogniu ok. 2-3 godziny.
2. Dżem mieszamy często drewnianą łyżką i uważamy, żeby się nie przypalił. Po usmażeniu jeszcze gorący przekładamy dżem do wymytych, wyparzonych słoiczków. Zakręcone stawiamy do góry dnem, owijamy ręcznikiem i nie ruszamy, aż całkowicie nie wystygną.
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Do misy zakładamy motylek. Dodajemy wszystkie składniki i ustawiamy: predkość 3/ temp. 100 stopni / 1 godzina 45 minut (zależy od truskawek). Jeśli dżem będzie kipiał zmniejszamy temperaturę do 95 lub 90 stopni.
2. Po usmażeniu jeszcze gorący przekładamy dżem do wymytych, wyparzonych słoiczków. Zakręcone stawiamy do góry dnem, owijamy ręcznikiem i nie ruszamy, aż całkowicie nie wystygną.
Leave A Reply