Cukier waniliowy, który możemy kupić w sklepie tak naprawdę z wanilią ma niewiele wspólnego, postanowiłam więc zrobić taki domowy cukier waniliowy sama. Po pierwsze – jest banalnie prosty, po drugie – cudnie pachnie, po trzecie – pięknie wygląda na półeczce z przyprawami 🙂 Do przepisu użyłam zwykłego cukru kryształu, po prostu zmieliłam go w malakserze na drobniutko. Jeśli nie macie żadnego urządzenia mielącego, w możecie taki drobny cukier do wypieków kupić w sklepie. Zachęcam wszystkich do zrobienia takiego w domu!
Składniki:
- 200 g drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Wanilię nacinamy na całej długości i wydłubujemy ziarenka do cukru. Dobrze mieszamy i przesypujemy do szczelnie zamykanego słoiczka. Laskę wanilii kroimy na 2-3 części (zależy jak wysoki mamy słoik) i wciskamy do cukru. Odstawiamy na ok. 2 tygodnie, w trakcie których co jakiś czas nim potrząsamy, żeby aromat równomiernie się rozprowadził. Gotowe!
Comment
Dawno nie trafiłam na takie rzeczy, fajnie się czyta i w
ogóle częściej i więcej proszę, bo czasu się tutaj zdecydowanie nie traci.