Miałam już nie piec nic z jabłkami… Nie udało się – naszła mnie przeogromna ochota na drożdżówki z jabłkami. W sumie nawet nie wiem skąd, bo nigdy takich nie jadłam. Może mi się przyśniły? 🙂
Drożdżówki z jabłkami są przepyszne. Zresztą jak każde ciasto drożdżowe. Puszyste, delikatne ciasto z nadzieniem z jabłek, cynamonu i brązowego cukru. W dodatku wyglądają uroczo. Pamiętacie ślimaczki cynamonowe? Troszkę się na nich wzorowałam, ale wersja z jabłkami jest zdecydowanie lepsza! Dodałam też do ciasta jajko, dzięki czemu jest delikatniejsze, niż to na ślimaczki. Zachęcam Was serdecznie do wypróbowania tego przepisu, bo jest naprawdę pyszny (idę zaraz po drugą drożdżówkę :D).
Składniki na 11-12 sztuk*:
-500 g mąki pszennej
-40 g drożdży
-250 ml mleka
-80 g cukru
-100 g masła
-1 jajko
-odrobina soli
Składniki muszą być w temp. pokojowej
Nadzienie:
-cynamon
-cukier brązowy
-4 jabłka (średniej wielkości)
Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka i drożdże rozpuszczamy i dokładnie mieszamy (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
W misce łączymy przesianą mąkę, cukier, letnie mleko, jajko i zaczyn.Chwilę wyrabiamy, dodajemy sól. mieszamy wszystko razem i przekładamy na stolnicę lub blat. Powinniśmy otrzymać dość ciężkie i twarde ciasto. Do ciasta dolewamy po troszkę roztopionego i ostudzonego masła, ciągle wyrabiając, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto zrobi się błyszczące i gładkie. Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe trzeba wyrabiać dość długo – wtedy na pewno pięknie wyrośnie. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy jabłka. Obieramy, wydrążamy środki, kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni z odrobiną wody, można całkiem je zesmażyć, albo tylko trochę, żeby zostały całe kawałki. Zostawiamy do ostygnięcia.
Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąka blacie na kształt prostokąta. Mi zależało, żeby drożdżówki były wysokie, więc prostokąt był raczej długi i wąski.
Na rozwałkowanym cieście rozprowadzamy rozpuszczone masło, sporo brązowego cukru i jeszcze więcej cynamonu.
Na to wszystko nakładamy nasze usmażone jabłka.
Ciasto zawijamy, jak roladę, zaczynając od dłuższego brzegu.
Następnie kroimy kawałki o długości ok. 4 cm.
Roladki układamy w okrągłej blaszce, jeden obok drugiego i zostawiamy jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego!
*Na zdjęciu widać, że w foremce jest tylko 6 sztuk, a to dlatego, że mąż zażyczył sobie część bez jabłek, więc piekłam w dwóch foremkach 🙂
41 komentarzy
Po upieczeniu są oszałamiające 🙂
Hej hej, dziś zrobiłam drożdżówki z Twojego przepisu, udały się pięknie i smakują tak samo, na pewno przepis trafi do notesu i będzie niejednokrotnie odtworzony, dziękuję 🙂
Takie komentarze lubię najbardziej 🙂 Cieszę się, że drożdżówki się udały i polecam się na przyszłość 🙂
Upiekłam je dzisiaj. Połowę z jabłkiem, a polowę z budyniem. Wyszły fantastyczne!Dziękuję za przepis:). Pozdrawiam:)
Super! To jeden z moich ulubionych przepisów 🙂
Zrobiłam z 5 jabłek i wystarczyło mi tylko na połowę ciasta! Chyba rozwałkowałam je za cieńko 🙂 wyszło pyszne:) z reszty ciasta zrobiłam bułeczki z kruszonką
Hm, już nie pamiętam, czy ta liczba jabłek była na pół porcji, czy na całą. Być może to faktycznie pomyłka w liczbie jabłek. Zweryfikuję następnym razem 🙂
Jest 22:30 skonczylam wyrabiac ciasto za oknem zawierucha, misiek lezy na kanapie a ja robie twoje przepyszne buleczki ze szczypta milosci jotro beda degustowane przez miska z usmiechem na twarzy DZIEKI za ten yummy przepis …:)
Szkoda, że mi nikt takich nie zrobi 🙂 Pozdrawiam 🙂
juz pozno 23:55 wyszly przepyszne ide spiochac dziekuje za przepis…:)
Kurcze, minęła godzina a ciasto chyba nic nie wyrosło. Dlaczego?
Mogą być 2 przyczyny: drożdże albo temperatura. Drożdżowe w zimnie wolniej rośnie (co nie znaczy, że nie rośnie wcale). Inna sprawa to właśnie drożdże. I tutaj przyczyną może być: wiek drożdży (stare nie wyrosną), zalanie ich gorącym mlekiem albo przerośnięcie w fazie zaczynu.
Właśnie trafiły do piekarnika 🙂 jedyne co na razie mogę powiedzieć że pachną wyśmienicie !
Super! Zazdroszczę, bo sama bym zjadła 😉
pyszne drożdżówki, robię już je nie pierwszy raz 🙂 zmodyfikowałam jedynie ilość drożdży, ponieważ po pierwszym upieczeniu bardzo przeszkadzał mi ich zapach w drożdżówkach, dałam 20 g i również jest to wystarczająca ilość do pięknego wyrośnięcia ciasta i już nie pachną drożdżami 🙂
Hm, ja tam drożdży nie czuję (albo po prostu lubię ten smak :)) Ale super, że drożdżówy smakują. Ja też je uwielbiam 🙂
Upiekłam ostatnio! NIEBO! Wspaniały przepis.
Super 🙂 Polecam też inne przepisy 😉 U mnie wszystko jest pyszne, haha 😀
Właśnie siedzą drożdżówki w piekarniku 🙂
robiłam je już jakiś czas temu i bardzo smakowały rodzinie i dziś chciałam zrobić ponownie ale nie mogłam odnaleźć przepisu ani Twojego bloga. Przetrząsnęłam internety i na szczęście znalazłam uff 😉 dlatego dziś zapisuję przepis w notesie, żeby nie zaginął 😉
drożdżówki pyszne – najlepszy przepis jaki dotychczas wypróbowałam 🙂
pozdrawiam!
Ale mi miło! Smacznego życzę 🙂
Najlepsze ciasto drożdżowe ever !! miętosiłam dłuuugo, a do jabłek dodałam posiekane rodzynki. Przepyszne! Tylko moje ciasto było bardzo delikatne, dzielenie rolady na porcje i przenoszenie ich do tortownicy…to było wyzwanie, ale się udało. Dziękuję 🙂 przepis na stałe zagości w mojej podręcznej książce kucharskiej.
Pozdrawiam
Super! Polecam inne moje przepisy na drożdżowe – wszystkie równie pyszne 🙂
właśnie upiekłam, wyszła mi cała blacha prostokątna 25/33, farszu nie starczyło na wszystkie bułeczki więc na połowę dodałam dżemu, dobre ale z nadzieniem jabłkowym lepsze. podsumowując…. pyszne, po prostu pyszne, idealnie mięciutkie, delikatne, puszyste, niebo w gębie
Chyba muszę je zrobić jeszcze raz, żeby sprawdzić te proporcje farszu. Ale super, że smakowały, to jeden z moich ulubionych przepisów 🙂
Przepis cudo, pachnie w całym domu ? dziękuję, drożdżówki wyszły fenomenalne! Napewno nieraz jeszcze je upiekę ? następnym razem może z dodatkiem budyniu ? miłego dnia ?
Świetny pomysł z tym budyniem! Pozdrawiam 🙂
Można użyć drożdży w proszku?
Jasne 🙂
Zrobiłam, ale ciasto wyszło za rzadkie:( Chyba nie rozumiem jak to jest z tym masłem:) roztapiam 100 g i całość dodaję do ciasta? Bo potem w przepisie jest, ze roztopionym masłem mam posmarować ciasto. Proszę o podpowiedzieć:) dziękuję z gory.
Nie piszę jak wyszedł efekt końcowy, bo się piecze:)
Te 100 g idzie do ciasta. Musiałam przeoczyć to do nadzienia w spisie składników. Jak bardzo rzadkie wyszło? Jeśli dało się rozwałkować to znaczy, że jest ok 🙂 Im luźniejsze ciasto drożdżowe tym bardziej jest później puszyste. Daj koniecznie znać jak wyszło!
Do nadzienia dodatkowo rozpuscilam troszkę masła. Dało się ładnie rozwałkować, troszkę problem był ze zwijaniem, ponieważ było bardzo delikatne. Jednak nie rwalo się:)
A drożdżówki wyszły obłędne!!! Rozplywaly się w ustach!!!? i tak jak pisałaś puszyste ? Mąż już złożył zamówienie na następne. Koniecznie muszę założyć zeszyt i zacząć spisywać, żeby kiedyś przekazać przepisy swojej maleńkiej coreczce:)
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę 🙂 To jest właśnie przepis z zeszytu mojej mamy (choć chyba go lekko stuningowałam 😉 )
Kurczę właśnie robię Ale ciasto był o bardzo rzadkie nie wiem dlaczego wszystko robiłam wedle przepisu? Wizualnie wyglądają tragicznie zobaczymy jakie będą w smaku.
Zobaczysz, że wyjdzie 🙂 Czekam na info 🙂
To moje pierwsze udane drożdżowe ciasto serdecznie Pani dziękuję za ten przepis przywrócił mi wiarę w siebie 😉
drożdżówki pyszne o 1.00 skończyły się piec właśnie mogłam nacieszyć się smakiem jednej z nich po 2 dniach spędzonych w pracy po 12h, przyniosły mi chęć do dalszego działania teraz pora odpocząć cóż 2.00 w nocy kiedyś trzeba iść spać
Dzięki raz jeszcze
Ale mi miło! Tym bardziej że ciasto drozdzowe kocham ogromnie ?
Proszę o informację ile masła potrzebnego jest do ciasta a ile do nadzienia. i kolejne pytanie, pieczemy w 180stopniach w termoobiegu?
Zawsze ciasta piekę góra-dół. Masła niewiele, tylko tyle, żeby posmarować. Dawno nie robiłam tego przepisu i nie pamietam dokładnie 🙁
O matko jakie to pyszne! Dziękuję za przepis <3 <3 <3
Bardzo mi miło 🙂
Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmodyfikowała🙈 😁 część mąki pszennej zastąpiłam mąka pełnoziarnistą. Drożdżóweczki zrobiłam z serem i kilka z cynamonem…. wyszły obłędne 😘
dziękuję za przepis. Innym razem zrobię z jabłuszkami tak jak Ty😘😘🤩🤩🤩