Dziś przed wami odrywany chlebek z jabłkami, orzechami i sosem karmelowym. Pierwszy raz robiłam tego typu ciasto – bez jajek, na maślance. I zakochałam się! Ciasto jest chrupiące z wierzchu, z ogromną ilością jabłek, z korzennym posmakiem… No i z sosem karmelowym 😉 Może lista składników was odstrasza, bo jest dość długa, to mogę was zapewnić, że przygotowanie zajmie niewiele czasu i energii. Nie ma tu żadnych skomplikowanych etapów. No może poza zawijaniem, ale tutaj polecam obejrzeć film i wszystko będzie jasne 🙂 Zresztą film polecam zobaczyć i tak, bo napracowałam się przy nim kosmicznie ?
Odrywany chlebek z jabłkami i sosem karmelowym
Sos karmelowy:
220 g cukru
100 g masła
300 ml śmietanki kremówki
Posypka orzechowa:
60 g orzechów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego
Nadzienie:
4 średnie jabłka, twarde, słodkie (ok. 700 g)
50 g cukru
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody
Ciasto:
450 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
40 g zimnego masła
350 ml maślanki
Przygotowanie:
1. Posiekane masło, śmietankę i cukier umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. Studzimy.
2. Orzechy do posypki siekamy, dodajemy przyprawy, mieszamy.
3. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukry, goździki, cynamon i wodę. Gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a jabłka lekko zmiękną.
4. Mąkę, sól i proszek mieszamy. Dodajemy posiekane masło i rozdrabniamy palcami. Dolewamy maślankę (zostawiamy ok. 2 łyżki na później) i mieszamy nożem, aż powstanie grudkowate ciasto. Wyrabiamy na obsypanym mąką blacie, aż przestanie być klejące.
5. Na posypany mąką papier do pieczenie przekładamy ciasto. Wałkujemy na rozmiar ok. 20×40 cm. Na ciasto wykładamy jabłka (wcześniej odcedzone z płynu), zostawiamy wolne brzegi, ok 1 cm. Posypujemy orzechową posypką (zostawiamy ok. 2 łyżki na później). Polewamy kilkoma łyżkami sosu karmelowego. Zawijamy ciasto w rulon.
6. Całość razem z papierem do pieczenia przenosimy na blachę do pieczenia. Rulon zwijamy w okrąg i łączymy końce. Nacinamy w 8 miejscach, mniej więcej do 3/4 głębokości.Smarujemy pozostałą maślanką i posypujemy resztą posypki.
7. Pieczemy w 220 stopniach przez 20-30 minut. Jeśli ciasto za szybko się zarumieni można je przykryć na część pieczenia papierem lub folią.
8. Podajemy z sosem karmelowym.
Uwaga! Ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia. Później skórka nie jest już chrupiąca
Przepis na podstawie książki „Simple bread” wydanej przez The Australian Women’s Weekly, przerobiony przeze mnie.
4 komentarze
Mm to musi być pyszne!
Ale apetyczny 🙂
Wspaniałe zdjęcia !
Dziękuję 🙂