Zakręcone drożdżówki z jagodami zobaczyłam na blogu Studio Kuchnia i od razu wiedziałam, że muszę takie zrobić. Ciasto drożdżowe plus jagody? Dwa razy nie trzeba mnie namawiać. Oczywiście przepis zrobiłam po swojemu 🙂 Wyszło obłędnie. Bułeczki są puszyste, lekkie, nie za słodkie. Świetnie smakują też drugiego dnia po upieczeniu, co nie jest takie oczywiste przy cieście drożdżowym. Nie przeraźcie sie długim opisem przygotowania, starałam się wszystko jak najlepiej wytłumaczyć, żeby przepis był zrozumiały i żeby Wam też wyszły tak pyszne drożdżówki z jagodami jak mi 🙂 Aha, jagody można zastąpić borówkami 😉
Drożdżówki z jagodami, ricottą i kruszonką
Składniki na ok. 10 sztuk
Ciasto (składniki w temp. pokojowej):
– ok. 500 g mąki pszennej luksusowej
– 40 g drożdży
– 250 ml mleka
– 80 g cukru
– 100 g masła
– 3 małe lub 2 duże jajka
Nadzienie:
– 400 g ricotty
– 1 jajko
– 450 g jagód
– 4 łyżeczki cukru z wanilią
– 4 łyżeczki zwykłego cukru
Kruszonka:
– 50 g zimnego masła
– 50 g mąki
– 25 g cukru pudru
Dodatkowo: 1 jajko
Przygotowanie:
1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, mleka i cukru przygotowujemy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia (15-30 minut).
2. Masło rozpuszczamy w rondelku.
3. Do rozczynu dodajemy przesianą pozostałą mąkę, mleko, cukier oraz jajka. Mąki dodajemy najpierw ok. 450 g, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej, wedle potrzeby. Zagniatamy ciasto – powinno być elastyczne i miękkie. Dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy, aż wchłonie się cały tłuszcz i ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawiamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podwoi objętość (od 1-1,5 godziny).
4. W międzyczasie jagody myjemy, przebieramy i suszymy.
5. Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrami.
6. Składniki na kruszonkę rozgniatamy palcami, aż połączą się w średniej wielkości grudki, odkładamy do lodówki.
7. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy lub blacie w kształt prostokąta. Krótszy bok ma mieć 30 cm.
8. Na cieście rozsmarowujemy ser ricotta, posypujemy jagodami.
9. Ciasto składamy na 3, wzdłuż dłuższego boku. Otrzymamy długi prostokąt o krótszym boku wysokości ok. 10 cm, który kroimy na 10 kawałków.
10. I teraz najtrudniejsze 🙂 Każdy kawałek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przeciwległe rogi drożdżówek zawijamy na drugą stronę tak, żeby boki częściowo znalazły się na wierzchu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy na 15-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
11. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach (góra/dół).
12. Najlepiej wystudzić je na kratce. Świetnie smakują z kawą lub ciepłym mlekiem.
4 komentarze
Wyszły przepiękne;)
Dziękuję 🙂
nie rozumiem pkt 10. czy rogi po przekatniej zawijamy pod spod?
Tak, trzeba je tak jakby wywinąć pod spód, żeby otworzyć boczne rozcięcia.