Od bardzo dawna planowałam zrobić w domu pastę tahini, ale nie miałam odpowiedniego sprzętu – zarówno mój blender jak i malakser nie mają tak dużej mocy. Kiedy zaczęłam testować Tefala była to pierwsza rzecz o jakiej pomyślałam, żeby w nim przygotować. No ale miałam w domu jeszcze spory zapas kupnej pasty i plany odeszły w niepamięć 🙂 Ostatnio zaprosiłam parę znajomych, jak zwykle kiedy mam gości wzięłam się za robienie hummusu. No i okazało się, że akurat wtedy tahini mi się skończyła. Mieszkam na totalny za… Daleko od wszelkich sklepów 🙂 Sezam miałam, więc postanowiłam spróbować zrobić tahini samodzielnie. No i oczywiście wyszła 🙂 Na początek zrobiłam jej mało, ale Wy spokojnie możecie zrobić z większej ilości sezamu. Jeśli chodzi o sam sezam – ja go tylko lekko podprażyłam. Możecie to zrobić bardziej, jeśli lubicie ciemniejszą pastę. Ja na pewno będę jeszcze eksperymentować z poziomami prażenia. A jak już zrobicie pastę, to nie możecie nie zrobić też hummusu 😀
Domowa pasta tahini
Składniki na 1 słoiczek
200 g ziaren sezamu
2 łyżki oleju (o delikatnym smaku, np. sezamowy lub słonecznikowy)
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Do misy z ostrzem ultra blade wsypujemy sezam. Ustawiamy obroty 3, czas 5 minut i temperaturę 100 stopni. Otwieramy pokrywę i czekamy, aż sezam wystygnie.
2. Włączamy obroty na maksymalną prędkość, zakładamy koszyczek do parowania (dzięki temu ziarna nie będą latały po całej misie), wlewamy olej i miksujemy, aż otrzymamy gładką pastę.
2 komentarze
Też robię domowe tahini…Ostatnio z czarnego sezamu
O, z czarnego nie próbowałam! Duża różnica w smaku?