Dekoracja wielkanocnego stołu 2015
Dziś wpis o tym, jak prosto i pięknie udekorować wielkanocny stół. Każdy wie, że jemy też oczami. Ważne jednak nie tylko to, jak udekorujemy naszą potrawę, ale też w jakim otoczeniu ją zjemy. Stół ze śniadaniem wielkanocnym powinien pachnieć i wyglądać wiosną. Mam nadzieję, że moje propozycje na to, jak powinna wyglądać dekoracja wielkanocnego stołu Wam się spodoba 🙂
1. Serwetki z bukszpanem
Serwetki na stole zawsze wyglądają elegancko. Nie musicie ich teatralnie rozkładać na kolanach czy też wciskać za kołnierz 🙂 Moja propozycja to zwyczajna biała serwetka z materiału z gałązką bukszpanu, przewiązana jutowym sznureczkiem. Prościej się nie da – bukszpan rośnie dziko, sznurek w domu każdy ma, a jeśli nie macie ozdobnych serwetek z materiału, kupcie papierowe 🙂
2. Jajko w kieliszku
To moja ulubiona dekoracja w tym roku 🙂 Białe ugotowane jajko włożone do kieliszka wyłożonego siankiem. Do tego obręcz z gałązek i piórka. Jeśli macie kieliszki do jajek, to całą resztę potrzebnych przedmiotów zdobędziecie bez problemu. Białych jajek przed świętami od groma, siano – można kupić lub użyć prawdziwego, gałęzie -wiadomo :D, a piórka też można kupić lub poszukać w parku. Jak widać, filozofii tu żadnej nie ma, zdolności artystyczne absolutnie są niepotrzebne, a dekoracja jest bardzo efektowna.
3. Żywe kwiaty
I na koniec coś tak oczywistego, że wszyscy o tym zapominamy 🙂 Moim skromnym zdaniem, żadna, nawet najdroższa gotowa dekoracja nie pobije żywych kwiatów. Od jakiegoś czasu staram się, żeby na moim kuchennym stole zawsze stał wazon z kwiatami. Nie jest to jakiś ogromny wydatek, a przy sprzyjających warunkach mogą cieszyć oko tydzień lub dłużej. Na wielkanocny stół zdecydowanie polecam tulipany – każdy może dobrać swój ulubiony kolor. O pięknym zapachu nie wspomnę 🙂
4. Drewniana skrzyneczka z mchem, skorupkami z rzeżuchą i jajkami przepiórczymi
Drewnianą skrzynkę wypełniamy po brzegi watą. Na to wykładamy mech (ja swój wzięłam z ogródka). To, co położymy na wierzchu, to już nasza indywidualna sprawa – ja postawiłam na naturalność i dałam jaja przepiórcze oraz skorupki po białych jajkach z posadzoną w środku rzeżuchą. Nie dość, że pięknie i naturalnie wygląda, to jeszcze do śniadania można sobie uciąć trochę świeżej rzeżuchy prosto ze stołu 🙂
Leave A Reply