Sezon truskawkowy czas zacząć! Wiem, trochę późno, ale dopiero teraz pojawiły się w miarę ładne i słodkie truskawki 🙂 Na początek ciasteczka truskawkowe z polewą z białej czekolady (przepis Marthy Stewart). Najlepiej smakują świeżo upieczone ze szklanką mleka. Oczywiście zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu – przede wszystkim ze względu na dodatek białej czekolady. Przecież nie chcemy się zasłodzić 😉
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 350 g truskawek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 260 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g zimnego masła
- 160 g śmietany 30%
- 4 łyżki cukru (można dać więcej jak ktoś lubi bardziej słodkie)
Truskawki myjemy, wyrywamy szypułki i kroimy na drobną kostkę. Dodajemy 2 łyżki cukru i sok z cytryny i zostawiamy na chwilę. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier), a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i robimy coś na kształt kruszonki – ugniatamy wszystko ze sobą. Kolejny krok to dolanie śmietanki – na tym etapie radzę użyć miksera z końcówką mieszającą. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy truskawkową miksturę i mieszamy, aż ciasto wchłonie cały sok i nabierze słodkiej, różowej barwy:
Za pomocą łyżki formujemy ciastka na blaszce. Nie nakładajcie za dużo, bo ciasto dość mocno rozlewa się pod wpływem ciepła. Wystarczy jedna łyżka na ciastko. Nie musicie też ich tak rozpłaszczać, jak ja to zrobiłam przy pierwszej blaszce, same się uformują 🙂
Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok 25 minut. Poniżej ciasteczkowa armia prosto z pieca 🙂
Na koniec ozdabiamy ciastka białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, malując na nich piękne esy floresy 🙂 Podawać z mlekiem lub z dobrą kawą 😉
Przepis dodaję do akcji:
2 komentarze
Genialne! Super! :)) Dziękuję za udział w akcji i pozdrawiam!
beatriczenkiczen.blogspot.com
Wyglądają pysznie. Truskawki i biała czekolada – to po prostu musi być bajeczne połączenie. Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂