Dawno już nie było wpisów z serii przepisów podstawowych. Ostatnio jednak stworzyłam ich sporo i to w kategorii wege, nie słodkiej 🙂 Ten przepis na chlebki naan przyda wam się na niehandlową niedzielę lub weekend majowy, kiedy zabraknie Wam chleba 😀 Jogurt grecki można zastąpić innym gęstym jogurtem lub śmietaną.
Chlebki naan
Składniki na 4 sztuki
50 ml mleka
30 g masła
70 g jogurty greckiego
160 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Mleko i masło podgrzewamy w rondelku, aż masło się roztopi.
2. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze, to przelewamy mleko do misy, dodajemy jogurt i mieszamy, a następnie, cały czas wyrabiając na średnich obrotach, dodajemy suche składniki.
Jeśli wyrabiamy ręcznie, to postępujemy tak samo, z tym że zagniatamy ciasto dłońmi.
3. Wyrobione ciasto zagniatamy w kulę i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy cienko i smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni (bez tłuszczu!).
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Do misy z założonym ostrzem do wyrabiania wlewamy mleko i dodajemy masło – 90 stopni, prędkość 1, czas 1 minuta.
2. Dodajemy jogurt – prędkość 5, czas 10 sekund.
3. Cały czas mieszając na prędkości 5 stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sól, proszek dopieczenia.
4. Wyrobione ciasto zagniatamy w kulę i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy cienko i smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni (bez tłuszczu!)
Leave A Reply