Chciałam przygotować coś prostego i lekkiego na ten weekend. Padło na bezglutenowe ciasto z owocami i kremem z ricotty 🙂 Już dawno chciałam przygotować krem z ricottą zamiast mascarpone i wyszło ekstra! Na pewno jest lżejszy, bardziej serowy, super pasuje do letnich owoców i lekkich ciast. Za to z biszkoptem miałam przeboje. Najpierw zaufałam przepisowi Donny Hay na ciasto migdałowo-cytrynowe. Cóż, w smaku wyszło pyszne, ale konsystencja taka, że gwoździe mogłam wbijać. Musiałam przygotować coś innego. Pomysł użycia migdałów przypadł mi do gustu, padło więc na biszkopt bez mąki pszennej, za to migdałami właśnie. Dodajcie do niego wspomniany krem i masę owoców, a otrzymacie nie dość, że piękne, to jeszcze przepyszne ciasto! Zamiast migdałów możecie użyć innych orzechów, np. laskowych czy włoskich – smak będzie inny, ale na pewno wyjdą 🙂
Składniki na formę 22-26 cm
Bezglutenowy biszkopt:
5 jajek
150 g cukru pudru
250 g migdałów
2 łyżki skrobi ziemniaczanej + do obsypania formy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Krem ze śmietany i serka ricotta:
400 g śmietany 36%
250 g serka ricotta
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: ulubione owoce
1. Żółtka oddzielamy od białek. Migdały mielimy drobno (można użyć gotowych mielonych ze sklepu). Cukier puder przesiewamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i wysypujemy skrobią ziemniaczaną.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder – łyżka po łyżce. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku. Wyłączamy mikser.
3. Dosypujemy mielone migdały, skrobię i wlewamy ekstrakt. Mieszamy powoli, żeby piana nie opadła. Najlepiej za pomocą ręcznej ubijaczki.
4. Masę przekładamy do foremki i pieczemy w 160°C przez około 1 godzinę. Zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
5. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy ricottę, cukier puder i chwilę ubijamy na średnich obrotach, aż wszystko się połączy.
7. Biszkopt przekładamy połową kremu, drugą połowę wykładamy na wierzch. Dekorujemy ulubionymi owocami.
Leave A Reply