Dziś coś śniadaniowego – w sam raz, żeby sprawić komuś przyjemność na zbliżający się weekend (ja zrobiłam ostatnio narzeczonemu i zniknęły w oka mgnieniu, nawet pies się załapał 🙂 ). Przepis bana(n)lnie prosty, choć lekko czasochłonny, gdyż naleśniki smażą się powoli 🙂 Mocno bananowe, jeszcze bardziej czekoladowe, a do tego bananowe serca. Do moich pancake’ów użyłam foremek do wykrawania ciastek w kształcie serca o różnych rozmiarach, ale spokojnie możecie smażyć je jak tradycyjne naleśniki lub użyć foremek, które macie w domu.
Składniki:
- 1 jajko
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 40 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany kwaśnej (np. 18%)
- 2 małe banany (lub jeden duży)
- 100 g czekoladowych groszków lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki
Do dekoracji:
- 1 banan
- polewa czekoladowa, syrop klonowy, miód lub co wam przyjdzie do głowy 🙂
Masło roztapiamy i lekko przestudzamy. Mąkę przesiewamy, a banany rozgniatamy na miazgę. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy i smażymy na patelni do naleśników, bez tłuszczu, na niewielkim ogniu. Jeśli używamy foremek, to najpierw kładziemy je na patelni, a potem wlewamy do nich masę. Kiedy góra naleśnika się zetnie, przewracamy na drugą stronę, najpierw delikatnie wyciągając z foremki. Żeby zrobić serduszka z banana dzielimy go na kilka części i każdą nacinamy po bokach, żeby uzyskać odpowiedni kształt, a następnie kroimy w plasterki.
Smacznego!
Leave A Reply