Moja kolejna propozycja na zbliżające się święta Wielkiej Nocy – babka drożdżowa z rodzynkami. Jest dość prosta w przygotowaniu, nie wymaga niecodziennych składników. Jedynym problemem może być to, że jest przyrządzana z ciasta parzonego i trochę ciężko się je uciera. Ale poza tym bułka z masłem. Jeśli posiadacie piękną foremkę na babki, nie tak zwykłą jak moja, to z pewnością będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole 🙂
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 35 g drożdży
- 5 żółtek
- 75 g cukru pudru
- 75 g masła
- mały kieliszek rumu
- 100 g rodzynek
Lukier:
- 1-1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 1 białko
Połowę mąki zalać gorącym mlekiem i utrzeć na gładką masę, bez żadnych grudek. Dodać drożdże i znowu rozetrzeć. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Dodać razem z resztą mąki do wyrośniętego zaczynu. Wyrabiać ręcznie dość długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski (jest dość rzadkie, można odrobinę podsypać mąką, ale tylko troszkę – trzeba pamiętać, że im ciasto drożdżowe luźniejsze podczas wyrabiania, tym lepsze po upieczeniu). Dodać rum i roztopione masło i dalej wyrabiać, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy rodzynki i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy na babkę i zostawiamy pod przykryciem. Kiedy prawie całkiem wypełni foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna półka, na środkowej za mocno się przypieka).
Smacznego! 🙂
Leave A Reply