• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Drożdżówki z jeżynami (jeżynianki)
11 września 2015
W tym roku jeżyny pięknie obrodziły. Wydaje mi się, że nie są mocno popularne w naszej kuchni, ale ja będę miała dla Was 2 przepisy z ich wykorzystaniem. Pierwszy to przepiękne i przepyszne drożdżówki z jeżynami. Ochrzciłam je mianem jeżynianek :) Posmakują wszystkim fanom ciasta drożdżowego i budyniu, bo w środku mają jeżynowy creme patisierre :)

drożdżówki jeżynowe

Czas przygotowania:  3 godziny

Liczba porcji: 10

Składniki na krem:

  • 100 g jeżyn
  • 150 ml mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 15 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na drożdżówki (w temp. pokojowej):

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 40 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • odrobina soli

Przygotowanie:

1. Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem i mąką, dodajemy szczyptę soli. Mleko mocno podgrzewamy i powoli wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy przetarte jeżyny. Masę przelewamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż będzie gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołek, do którego wrzucamy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i trochę mleka. Lekko mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i czekamy, aż zaczyn wyrośnie. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Do mąki z gotowym zaczynem dodajemy pozostałe mleko, cukier, sól i jajko. Chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą i powoli dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie, a cały tłuszcz się wchłonie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto urośnie.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 20 równych kulek (najlepiej ważyć), każdą z nich rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę nadzienia i formujemy bułeczkę. Kuleczki układamy w okrągłej formie wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Przepis na drożdżówki z jeżynami znajdziecie także w najnowszym numerze magazynu KOCIOŁ! :)

A na deser mój Walter – udało mu się skubnąć jedną drożdżówę i potem chodził za mną z błagalnym wzrokiem, prosząc o jeszcze :)

drożdżówki jeżynowe

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
ciasto drożdżowecreme patisierredrożdżowedrożdżówkijesieńjeżynykrem budyniowylato
Share

Ciasta  / Ciasta drożdżowe  / Ciasta z owocami

Żaneta

You might also like

Chałka drożdżowa
7 marca 2018
Drożdżowe bułeczki z masłem palonym
29 listopada 2017
Dyniowe pancakes
9 października 2017

6 komentarzy


Evi
11 September 2015 at 11:10
Reply

Wspaniała odsłona klasycznego kremu. Całość wygląda przepysznie :)



    Żaneta
    11 September 2015 at 11:32
    Reply

    Creme patisierre mogłabym jeść w każdym wydaniu :)

Karolina
11 September 2015 at 11:29
Reply

Cudowne! Chyba upiekę na weekend, bo akurat mam jeżyny. Piech też śliczny! :)



    Żaneta
    11 September 2015 at 11:32
    Reply

    Najpiękniejszy :)

kinga
20 June 2016 at 15:04
Reply

Drozdzowki super,ale piesel tez sliczny.Mialam kiedys sredniego,czarnego pudla….(super psisko bylo).



    Żaneta
    21 June 2016 at 07:47
    Reply

    Pudle najlepsze na świecie :)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods