Smalec z fasoli… Ukochana pasta wegetarian i wegan powodująca ogromny ból tylnej części ciała u zatwardziałych mięsożerców. No bo jakże to papkę z fasoli nazywać smalcem?! Nie będę się tu wdawać w językowe dysputy, bo nie jest to blog polonistyczny i moim głównym celem jest dzielić się z Wami przepisami na pyszne jedzenie. A ten smalec z fasoli jest cudowny! Nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakował, a podawałam go na niejednym grillu i wszyscy się zajadali w przerwie między kiełbasą a karkówką 😀 Od lat bazuję na genialnym przepisie z książki „Jadłonomia”, a dziś dla Was mam małą wariację z gruszką 🙂
Smalec z fasoli z gruszką
Składniki na średni słoiczek:
1 puszka fasoli
1 mała cebula
1 gruszka (ok. 100 g)
2 łyżki oleju
2 ziela angielskie
2 ziarna jałowca
1 liść laurowy
1 1/2 łyżeczki majeranku
szczypta cząbru
ok. 1 łyżeczka soli
ok 1/4 szklanki wody
Przygotowanie w Tefal Couisine Companion:
1. Do misy wkładamy ostrze tnące, wrzucamy obraną, pokrojoną na 4 części cebulę i siekamy 8 sekund, prędkość 12.
2. Dorzucamy obraną i pozbawioną pestek gruszkę, siekamy prędkość 10 przez 10 sekund.
3. Wlewamy olej, wrzucamy ziele, jałowiec i liść laurowy – temperatura 130 stopni, prędkość 2 i smażymy, aż cebulka się ze złoci (kilka minut).
4. Wyciągamy przyprawy. Połowę cebulki z gruszką odkładamy do miseczki. Wrzucamy odsączoną i wypłukaną fasolę. Wlewamy wodę i miksujemy prędkość 12 przez 1,5 minuty. Najlepiej wodę dodawać stopniowo, nie całą na raz.
5. Dorzucamy majeranek, cząber i sól do smaku oraz pozostałą cebulkę z gruszką. Miksujemy jeszcze kilka sekund na obrotach 3, do połączenia składników.
Smalec najlepiej smakuje schłodzony i z kiszonym ogórkiem 🙂
Przygotowanie klasyczne:
1. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, kruszkę, wrzucamy ziele, jałowiec i liść laurowy. Smażymy, aż cebula się zezłoci.
3. Wyciągamy przyprawy, odkładamy połowę cebulki do osobnej miseczki.
4. Fasolę płuczemy, odsączamy. Wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy połowę cebulki i blendujemy, stopniowo dodając wodę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5. Kiedy fasola będzie dokładnie zblendowana dodajemy majeranek, cząber, sól do smaku i pozostałą cebulkę. Mieszamy – nie blendujemy.
Smacznego!
Leave A Reply