Wracamy ze słodkościami – pyszna i słodka tarta tatin z rabarbarem
Ostatnio dodawałam same wytrawne przepisy, ale czas wrócić do słodkości 🙂 Rabarbar już znajdziecie w sklepach i to za całkiem przystępną cenę. Za to ja, żeby przygotować tę pyszną tartę tatin musiałam go sprowadzać aż z … Wiednia! Tak jest, dobrze przeczytaliście. Przepis przygotowałam do 5-tego numeru magazynu Kocioł i wraz z innymi blogerami szukaliśmy rabarbaru w marcu, a to nie lada wyczyn. W końcu udało się go sprowadzić z Austrii, honor kotłowych blogerów został uratowany, magazyn wyszedł na czas i znajdziecie w nim mnóstwo cudownych przepisów z rabarbarem w roli głównej 🙂
Moja tarta tatin z rabarbarem nie powstała przypadkiem – jak to się miało przy oryginalnym przepisie. Otóż (wg. Wikipedii) autorka przepisu pomyliła się przy robieniu klasycznej szarlotki i zamiast wyłożyć spód formy ciastem, wysypała do niej jabłka. Nakryła całość ciastem, wstawiła do piekarnika i modliła się, żeby wyszło. Otóż wyszło, i to jeszcze jak! Owoce z cukrem zapiekane pod ciastem robią się soczyste, mięciutkie i bardzo słodkie. Oprócz klasycznej wersji z jabłkami, można zrobić też tartę z gruszkami, rabarbarem, śliwkami.
Zapraszam więc po przepis i do lektury nowego, wiosennego numeru Kotła 🙂 KLIK!
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: okrągła forma 28 cm
Składnik na ciasto:
- 225 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 45 g cukru trzcinowego
- 35 g płatków migdałów
- 2 żółtka
Składniki na karmel:
- 150 g cukru trzcinowego
- 90 ml/g wody
- 40 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500-600 g rabarbaru
- 2 garście płatków migdałów
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w malakserze i wyrabiamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Jeśli wyrabiamy ciasto na blacie, najpierw siekamy migdały, a dopiero potem zagniatamy wszystkie składniki. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Przygotowujemy rabarbar i karmel. Rabarbar myjemy i kroimy tak, aby kawałki można było ułożyć w okrągłej formie w kształt słońca. Układamy w formie.
3. Do rondelka dodajemy wodę i cukier, wstawiamy na duży ogień i gotujemy ok. 3-4 minuty, nie mieszając ani nie poruszając rondelkiem. Po tym czasie zmniejszamy ogień i powoli gotujemy, aż karmel zacznie gęstnieć, minimum 5 minut. Na tym etapie możemy już mieszać i sprawdzać konsystencję. Na koniec dodajemy masło i szczyptę soli, mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści.
4. Natychmiast polewamy rabarbar ułożony w formie. Całość posypujemy płatkami migdałów.
5. Wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na okrąg, kilka centymetrów szerszy, niż forma do tarty. Przenosimy na wałku na owoce w karmelu, nadmiar ciasta wciskamy w brzegi tak, aby całość tworzyła płaską powierzchnię. Na środku ciasta robimy małą dziurkę, przez którą będzie uchodził nadmiar pary.
6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na drugą półkę od dołu i pieczemy ok. 30-40 minut, aż spód będzie mocno złoty, ale nie spalony.
7. Zostawiamy do ostygnięcia na kilkanaście minut. Do foremki przykładamy talerz i odwracamy do góry dnem.
Tarta tatin z rabarbarem najlepiej smakuje na świeżo, jeszcze letnia.
5 komentarzy
Pięknie wygląda tak ułożony rabarbar!
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Z rabarbarem musiała smakować fantastycznie 🙂
Była pyszna, słodko-kwaśna 🙂
Wspaniała ta tarta:)Tak pyszniutka była na ciepło,że poszła cała za nim zdążyła całkiem ostygnąć;)
Dzięki Żanetko.
Sama bym teraz zjadła, pyszna jest 🙂