Placki z kwaśnego mleka to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Babcia przygotowywała ich całe stosy i wszyscy wcinaliśmy je jeszcze ciepłe, lekko omączone, z dużą ilością kwaśnej śmietany. Przygotowując ten przepis do 10. numer magazynu KOCIOŁ (klik!) mogłam się przekonać, że naprawdę w smaku można zamknąć wspomnienia. Jeden gryz placka i znów miałam 10 lat i siedziałam w babcinej kuchni.
Placki z kwaśnego mleka są bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku to jeden z tych przepisów na zużycie zepsutych składników z lodówki – w tym wypadku zsiadłego mleka. Niestety nie przygotujecie ich na mleku z kartonu, ponieważ jest tak przetworzone, że nie psuje się jak normalne, świeże mleko. Polecam kupić mleko w woreczku lub w mlekomacie. Można też posiłkować się gotowym, kwaśnym mlekiem ze sklepu, ale nie gwarantuję, że placki będą tak samo smakować 🙂
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na 8 placków:
250 ml kwaśnego mleka
1 jajko
450 g mąki + do podsypywania
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Jajko, mleko, sól i sodę mieszamy w misce. Dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy, jak na ciasto drożdżowe, aż będzie elastyczne i dobrze napowietrzone.
2. Dzielimy je na 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na cienki, okrągły placek, który następnie kroimy na pół.
3. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu.
Leave A Reply