Zawsze myślałam, że nie da się zrobić pełnoziarnistych ciastek, które nie będą smakowały jak trociny. No cóż, myliłam się 😀 Od dawna już używam – poza wypiekami – tylko mąki pełnoziarnistej, ale orkiszowej i muszę wam powiedzieć, że jest najlepszym zamiennikiem białej mąki, jaki znam. Wpadło mi ostatnio w ręce czarne kakao i postanowiłam zrobić właśnie ciastka. Wyglądają mega mrocznie, ale są naprawdę pyszne! 🙂 No i ta czerń! Myślałam, że to tylko taki chwyt marketingowy, ale to kakao jest naprawdę CZARNE! Już widzę te wypieki na halloween!
Pełnoziarniste ciasteczka kakaowe
Składniki na ok. 24 sztuki:
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g czarnego kakao
50 g klasycznego kakao
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
170 g miękkiego masła
150 g cukru kokosowego nierafinowanego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 g migdałów
Przygotowanie:
- Migdały siekamy na mniejsze kawałki
- Suche składniki mieszamy w jednej misce.
- Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy – chwilę miksujemy.
- Dorzucamy suche składniki i migdały – mieszamy do połączenia się składników.
- Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5-6 mm, wycinamy ciastka i pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut
17 komentarzy
Czarne kakao zdecydowanie zachęca mnie do spróbowania 🙂
To prawda, bardzo ciekawy produkt 🙂
Ciekawie wyglądają te ciasteczka
Super wygląda, myszkę kupić czarne kakao ?
Świetny skład zwłaszcza baza czyli mąka orkiszowa❤️wypróbuję na pewno wkrótce
Super propozycja ? ja z wielką chęcią pomalowalabym je lukrem z moimi dziećmi ❤️ brawo Ty ❤️
A nie są zbyt gorzkie od tego kakao, 100 gram to sporo?
Jak znajdę gdzieś czarne kakao wypróbuję napewno ?
Zawsze można dać więcej cukru. To taka zdrowa wersja, nie są słodkie, ale górskie też nie
Uwielbiam wszystko co jest związane z czekoladą. A te ciataeczka są idealne do kawy i jako prowiant na podróż.
Na prawdę czarne to ciasteczka! Myślę, że ciasto czekoladowe z truskawkami z użyciem tego kakao też będzie wyglądać ciekawie! ?
O, to jest świetny pomysł!
Kakao i migdały to pyszna kompozycja!
Ciasteczka na pewno pyszne.
mroczne te ciacha 😉 nic tylko chrupać 😀
Ale mają nieziemski kolor te ciacha! Bardzo ciekawi mnie to czarne kakao i muszę wypróbować 🙂
Przepiękne zdjęcia i super przepis na pyszne ciastka, przy możliwej okazji na pewno spróbuje przepis! 😉
Piękne zdjęcia i na pewno wystestuje przepis przy najbliższej okazji ?
Są naprawdę smaczne jak ten rodzaj mąki.
Polecam wszystkim robić z ilością cukru jak w przepisie, bo inaczej będą gorzkie jak najlepsza ciemna czekolada. Na mój gust wyszło smacznie (100g cukru), ale żeby smakowały dzieciom na pewno trzeba dać więcej