Pancakes z jagodami – idealny pomysł na pożywne, choć niezbyt zdrowe śniadanie. Naleśniki same w sobie nie są słodkie, więc jeśli nie zamierzacie polewać ich żadnym słodkim syropem lub miodem, musicie zwiększyć ilość cukru.
Składniki dla 2-3 osób:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki (przesianej)
- 1,5 szklanki mleka
- 80 g roztopionego masła
- 4 łyżki cukru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki śmietany kwaśnej (np. 18%)
- 1-1,5 szklanki jagód
Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – wszystko miksujemy. Wlewamy roztopione masło, śmietanę i cukier, znowu miksujemy. Na końcu wsypujemy wymyte i przebrane jagody i delikatnie mieszamy, tak żeby owoce się nie rozpadły. Smażymy na małym ogniu (najlepiej na patelni do naleśników lub zwykłej teflonowej – wtedy nie trzeba dodawać tłuszczu do smażenia). Podajemy polane syropem klonowym lub miodem. Można też dodać świeże owoce lub bitą śmietanę.
Comment
dobrze wysmażone:)
Mniam:)
u mnie też już były !
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)