Zimą zdecydowanie rośnie mi poziom zapotrzebowania na słodkości. Tym razem wzięło mnie na nutellę, ale postanowiłam ją nieco „uzdrowić”. Skład jest banalnie prosty, a jedyne czego potrzebujecie, to urządzenie do mielenia o dużej mocy i 4 składniki 😉 A jeśli użyjecie mleka roślinnego zamiast krowiego, nutella będzie wegańska 😉
Domowa nutella z daktylami
Składniki:
2 szklanki orzechów laskowych (ok. 260 g)
1 szklanka daktyli suszonych (ok. 120 g)
4 łyżki kakao
*mleko
Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy, aż zmiękną (minimum 30 minut). Odcedzamy, ale nie odciskamy.
2. Orzechy podprażamy na suchej patelni i studzimy.
3. Mielimy orzechy bardzo drobno (np. w malakserze).
4. Dodajemy daktyle i miksujemy, aż się połączą.
5. Dodajemy kakao oraz mleko*.
6. Przechowujemy w lodówce.
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy, aż zmiękną (minimum 30 minut). Odcedzamy, ale nie odciskamy.
2. Orzechy wrzucamy do misy z założonym mieszadłem – 100°/pr. 3/10 minut
3. Zamieniamy mieszadło na ostrze ultra blade – pulse/30 sekund
4. Dodajemy daktyle – pr. 12/1 minuta.
5. Dodajemy kakao i mleko* – pr. 12/1 minuta
6. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
*(ilość do pożądanej konsystencji, ja zrobiłam najpierw wersję dość gęstą, później dla męża dodałam więcej mleka, żeby była bardziej aksamitna).
A przepis na naleśniki z poniższego zdjęcia znajdziecie tutaj: KLIK!
15 komentarzy
Pyszna jest taka domowa nutella i o wiele zdrowszza 🙂
Bez porównania!
Taką nutellę bez tony cukru innych ulepszaczy smaku to bardzo chętnie zjem 🙂
Nic tylko zrobić samemu 🙂
Uwielbiam taką nuttellę. Mega zdjęcia jak zawsze.
Dziękuję 🙂
??????Ależ mam ochotę wypróbować ten przepis ??Mega!
Próbuj koniecznie!
Daktyle tak, orzechy nie! Jestem na nie uczulona…
Ale ładnie jest.
Mmmmmmm! Uwielbiam! 100 razy lepszy niż nutella!
Gdyby tylko mój sprzęt to wytrzymał, zrobiłabym z podwójnej porcji od razu.. ?
Ile czasu taka nutella będzie dobra do jedzenia?
Minimum tydzień w lodówce wytrzyma
Zepsułam sobie nutelle idąc na łatwiznę i nie odbierając że skórki orzechów laskowych. Ale te skórki sprawiły że nutella jest gorzka, ale sam przepis jest fajny. Ja tam dodałam jeszcze miód i Masło orzechowe i wyszło mega – No gdyby nie ta gorzkość.
następnym razem się uda 🙂