Zapraszam na pyszne pomarańczowe muffiny z żurawiną i orzechami
Muffiny z żurawiną i orzechami o delikatnym pomarańczowym smaku. Są cudownie chrupiące z zewnątrz i w środku dzięki orzechom, słodkie dzięki żurawinie i brązowemu cukrowi. Idealne na wycieczkę, piknik czy nawet grilla. Prościutkie w przygotowaniu, a na pewno zachwycą Waszych gości i Was samych!
Składniki na 12 sztuk:
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g brązowego cukru (można zastąpić białym)
- szczypta soli
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 100 g orzechów (laskowych lub włoskich)
- 75 g suszonej żurawiny
- 50 g roztopionego masła
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 jajko
Rozgrzewamy piekarnik do 180º. Żurawinę zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękła. Następnie odsączamy i siekamy, ale nie za drobno. Orzechy również siekamy. W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy wszystko razem, ale nie za dokładnie, w cieście mają pozostać grudki. Przygotowanym ciastem wypełniamy papilotki w blaszce do muffinek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu z foremki studzimy na kratce. Najlepsze są pierwszego dnia.
Smacznego!
4 komentarze
Mniam! Uwielbiam muffiny z dodatkiem owoców 🙂
Te są wyjątkowo pyszne 🙂 Ale czekam już z niecierpliwością na letnie, świeże owoce – malinki, truskawki, jagody. Z nimi wypieki są jeszcze lepsze 🙂
Zrobiłam je ostatnio, ale nie wyrosły. Biorąc pod uwagę, jakie miałam wahania temperatury w piekarniku, to nawet wiem, dlaczego 😛 Ale i tak są smaczne 😉
No cóż, dobry piekarnik to podstawa 🙂 Mój też nie jest najlepszy – babeczki z tyłu blachy zawsze są bardziej przypieczone, niż te z przodu 🙂 Zresztą, jak widać na zdjęciu, moje muffiny też jakieś wysokie nie są. Może następnym razem dam dodatkowo trochę sody.