To już prawie koniec wakacji, a ja zdałam sobie sprawę, że nie podzieliłam się z Wami w tym roku żadnym przepisem na lody! Jako że pogoda dopisuje nadrabiam i prezentuję lody kawowe. Prostszych nie znajdziecie! Do ich przygotowania potrzeba ledwie 3 składników: mleka skondensowanego, śmietanki 30% i kawy w proszku. W dodatku są idealne dla osób, które nie posiadają maszyny. Coś takiego jest w mleku skondensowanym, że zapobiega powstawaniu kryształków lodu podczas mrożenia, nie trzeba więc masy miksować co parę godzin, a i tak otrzymamy puszyste lody. Mała uwaga – po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce trzeba chwilę odczekać po wyjęciu, zanim zaczniemy je nabierać. Jak to zresztą bywa z wszystkimi lodami domowej roboty 🙂
Dodam jeszcze, że przepis możecie zaadoptować do w zasadzie dowolnego smaku lodów. Ze względu na dość słodki smak polecam tu kwaśne opcje, jak jeżyna, cytryna, wiśnia, gorzka czekolada, itp. Wystarczy dodać zmiksowane owoce lub sok z cytryny zamiast kawy.
Lody kawowe
Składniki na 1 keksówkę:
– 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
– 2 szklanki śmietany 30%
– kawa rozpuszczalna w proszku (3-4 łyżeczki, w zależności od smaku)
1. Śmietanę chłodzimy min. kilka godzin w lodówce, a następnie ubijamy jak na krem – na sztywno.
2. Dodajemy mleko skondensowane oraz kawę i delikatnie mieszamy ręczną ubijaczką, aż składniki się połączą.
3. Przekładamy masę do keksówki lub innego pojemnika nadającego się do mrożenia i wstawiamy do zamrażarki. W zależności od temperatury lody powinny być gotowe po ok.3 godzinach.
Smacznego!
2 komentarze
Chce właśnie zrobić te lody, tylko że mam mleko kondensowane w kartonie (mam nadzieję, że się nada). Czy mogłabyś napisać, ile ml ma puszka takiego mleka? Pozdrawiam i z góry dziękuję
Jeśli jest słodzone to jak najbardziej się uda. Puszka ma 533 gramy 🙂