Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, miodem i konfiturą – prawdziwie jesienna propozycja na osłodę szarych, deszczowych dni.
Danie jest iście ekspresowe i banalnie proste w przygotowaniu. Jabłka pieczone z kaszą jaglaną możemy zjeść na śniadanie, deser albo kolację. Przepis ten znajdziecie w ostatnim numerze magazynu Kocioł oraz w broszurce „Obiad na 4 pory roku”, którą od czasu do czasu można wygrać na Kotłowym fanpage 🙂
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 jabłka
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1½ szklanki mleka
- 3 łyżeczki cukru z wanilią
Do podania:
- miód
- kwaśna konfitura, np. jagodowa
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelewamy wrzącą wodą, a następnie gotujemy w mleku, na małym ogniu i pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Doprawiamy cukrem z wanilią.
- Z jabłek odcinamy „kapelusze” i wydrążamy środki. Wkładamy nadzienie z kaszy, przykrywamy odciętymi kawałkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy do miękkości (czas pieczenia zależy od gatunku jabłek).
- Podajemy na ciepło polane miodem i z konfiturą.
Smacznego!
Żaneta
Leave A Reply