Obrzydliwości ciąg dalszy. Tym razem coś dla dzieci. Halloween cupcakes z robakami wychodzącymi z ziemi. Robaki to oczywiście żelki owocowe, a ziemia to nic innego, jak pokruszone oreo. Pod stertą piachu mamy delikatne babeczki na bazie pomarańczowej oranżady, pokryte pysznym kremem z serka naturalnego i masy z ciasteczek oreo. Cupcakes w smaku nie są wybitne, ale dzieciom na pewno posmakują 🙂
Składniki na 12 sztuk:
- 100 ml oranżady pomarańczowej (użyłam Fanty)
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 75 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 75 g cukru białego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
- 100 g kwaśnej śmietany
Krem:
- 160 g serka białego naturalnego President
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 20 g cukru pudru
- krem z ciasteczek oreo, użytych do dekoracji
Dekoracja:
- 8 ciasteczek oreo
- duże opakowanie żelków w kształcie robaków
Suche składniki na babeczki połączyć w jednej misce, drugiej połączyć mokre (oranżadę dodajemy na końcu). Wszystko razem wymieszać na gładką masę. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy do ostygnięcia.
Krem z ciasteczek mieszamy z ekstraktem pomarańczowym, żeby go lekko rozmiękczyć, dodajemy cukier puder i serek naturalny. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Ostudzone babeczki pokrywamy kremem (nie dużo i nie do samych krawędzi), a następnie maczamy do góry nogami w miseczce z pokruszonymi drobno ciasteczkami oreo. Na wierzchu układamy robaki z żelek.
UWAGA! Polecam zdobić babeczki przed podaniem, ponieważ ciastka nasiąkają wilgocią z kremu i po dłuższym czasie nie wyglądają już tak ładnie.
Happy Halooween! 🙂
Przepis dodaję do akcji:
3 komentarze
Właśnie podobny pomysł chodzi mi po głowie:) niby nic, a ile radości i zabawy!
Bardzo szybko i prosto się je robi 🙂 A efekt rzeczywiście świetny 🙂
Tutaj liczy się wygląda, a ten zdecydowanie robi wrażenie 🙂