Jesień przyszła na dobre, w warzywniakach królują już dynie. Ja mam dla Was śniadaniową pozycję na dyniowe pancakes. Jadłam kiedyś podobne w jednej z wrocławskich restauracji – podane własnie z jogurtem naturalnym i sosem z czarnej porzeczki. Zakochałam się w nich i wiedziałam, że zrobię coś podobnego na blogu. Wprawdzie zajęło mi to rok, no ale są 😀 Zapraszam 🙂
Dyniowe pancakes
Liczba porcji: 10 placków
Składniki:
1 ½ szklanki mąki pszennej
3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
1 ¼ szklanki mleka
1 jajko
90 g puree z dyni
Przygotowanie:
1. W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki. a następnie wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
2. Smażymy duże placki na naoliwionej patelni, po 2-3 minuty na każdej stronie.
3. Podajemy np. ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i dżemem z czarnej porzeczki.
Leave A Reply